ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ μαχαιρώματα στο ΠΑΣΟΚ από τον Θόδωρο Τσουκάτο χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens. Ο πρώην «στρατηγός» του κυβερνώντος κόμματος έσπευσε να εκδηλώσει την πικρία του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του, σχολιάζοντας με νόημα πως το κόμμα του υπολείπεται σε θάρρος να αναγνωρίσει τον τρόπο που γίνονταν οι προεκλογικές χορηγίες.

«Ανέλαβα ποινικές ευθύνες γιατί άλλοι απέφυγαν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες», τόνισε. Και πρόσθεσε πως η κατηγορία που του έχουν προσάψει ενώπιον της Δικαιοσύνης «δεν έχει σχέση με το αποδεδειγμένο γεγονός αλλά με την έλλειψη θάρρους του κομματικού μου χώρου να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά πολλών ετών».

Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν γνώριζε ούτε μπορούσε να γνωρίζει περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με τη Siemens», ενώ με κατηγορηματικό τρόπο υπογράμμισε ότι ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης «δεν ασχολείτο με τα οικονομικά του κόμματος».

Το παράπονο, σύμφωνα με τα μέλη της Εξεταστικής, του πρώην ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ «αφορούσε τη στάση της σημερινής ηγεσίας του κόμματος αφότου αποκαλύφθηκε πως ο ίδιος είχε λάβει ένα εκατομμύριο μάρκα την περίοδο 1998-1999 από τη Siemens». Κι ενώ παραδέχθηκε πως επρόκειτο για χορηγία του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο «οικονομικής εκστρατείας ενόψει του επικείμενου συνεδρίου και των ευρωεκλογών του ΄99», την ίδια στιγμή υποστήριξε πως ο ίδιος δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ και κάλεσε τα μέλη της Εξεταστικής ή οποιονδήποτε βουλευτή να διερευνήσει τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και των συγγενικών του προσώπων.

«Μέχρι σήμερα ούτε μία ενδοκομματική επιτροπή συγκροτήθηκε για να ερευνήσει το γεγονός, που ασφαλώς δεν ήταν μοναδικό», σημειώνει στο τετρασέλιδο υπόμνημά του το οποίο κατέθεσε στην Εξεταστική και υπογραμμίζει πως «εκείνοι που με έθεσαν εκτός κόμματος απλά δεν ήθελαν να γνωρίζουν αλλά επεδίωξαν απλώς την απομόνωσή μου αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, κρυβόμενοι στην άμμο…». Ενώ όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Γιώργου Παπακωσταντίνου, ο οποίος ως τέως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε διαψεύσει πως τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στα ταμεία του κόμματος, απάντησε ότι «ο κ. Παπακωσταντίνου υποκρίνεται και δεν λέει την αλήθεια». Και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ «επειδή δεν θέλει να πει με θάρρος τη γνώμη του για την πρακτική που ίσχυε για τα δύο μεγάλα κόμματα όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά για τον εαυτό του, δεν ομολογεί την αλήθεια. Γι΄ αυτό δεν έκανε και καμία ενέργεια».