ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ζητούν την απαγόρευση του αναλγητικού Voltaren, µε τη δραστική ουσία δικλοφενάκη, µετά τα αποτελέσµατα δανέζικης έρευνας που δείχνουν πως πιθανόν να συνδέεται µε αυξηµένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μερίδα επιστηµόνων ωστόσο, υπογραµµίζουν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Ειδικότερα, για να αναλύσουν οι δανοί ερευνητές τη συσχέτιση της ουσίας δικλοφενάκη µε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσηµάτων ακολούθησαν την αφαιρετική µέθοδο. Από τον κατάλογο των πολιτών άνω των δέκα ετών, αφαίρεσαν εκείνους που είχαν κάνει τουλάχιστον µία εισαγωγή στο νοσοκοµείο τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά και εκείνους που λάµβαναν αγωγή για περισσότερο από δύο χρόνια.

Ετσι, στη λίστα έµειναν 1.028.427 υγιείς Δανοί.

Εν συνεχεία διαπίστωσαν πως στους µισούς από αυτούς είχαν συνταγογραφηθεί µη στεροειδή αντιφλεγµονώδη (όπως το Voltaren). Μετά την ανάλυση των αποτελεσµάτων, κατέληξαν πως η χορήγηση της δικλοφενάκης αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό έως και 86%. «Οι παρενέργειες των µη στεροειδών αντιφλεγµονωδών είναι γνωστές. Η δράση τους επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών, µε αποτέλεσµα να µειώνεται η αποβολή υγρών που παραµένουν στα αγγεία και να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Επειτα από αυτά, µπορεί να εξηγηθεί η πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου – ιδίως σε ασθενείς µε αρτηριοσκλήρυνση» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Φαρµακολογίας στο Παν. Ιωαννίνων κ. Μάριος Μαρσέλος.

Η εταιρεία Νovartis από την πλευρά της επιµένει πως τα σκευάσµατα µε τη δραστική ουσία δικλοφενάκη – µεταξύ των οποίων και το Voltaren – έχουν χρησιµοποιηθεί από εκατοµµύρια ασθενείς για πάνω από 30 χρόνια.

«Πολλές κλινικές µελέτες έχουν εκπονηθεί, υποστηρίζοντας το προφίλ ασφαλείας της θεραπείας όταν χρησιµοποιείται σύµφωνα µε τις ενδείξεις», υπογραµµίζει.