ΕΝΑ ΒΗΜΑ πιο κοντά στην παρασκευή του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β έφθασαν οι επιστήμονες. Ετοίμασαν ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο χορήγησαν σε βρέφη με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να παρουσιάσει ιδιαίτερη αντοχή στα στελέχη της θανατηφόρας αυτής ασθένειας.

Οπως ανακοινώθηκε προχθές το βράδυ στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου στον Καναδά, επιστήμονες της εταιρείας Νovartis χορήγησαν το φάρμακο σε 3.600 βρέφη. Το φάρμακο δόθηκε σε ενέσιμη μορφή και όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια τα περισσότερα από τα βρέφη απέκτησαν ανοσία σε τρία στελέχη βακτηρίων που προκαλούν τη μηνιγγίτιδα Β. Η μηνιγγίτιδα Β είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε διάστημα από 24 έως 48 ώρες. Εξαιτίας όμως της πολυπλοκότητας που τη χαρακτηρίζει δεν έχει σταθεί δυνατόν να παρασκευαστεί κάποιο εμβόλιο μέχρι σήμερα.

Ο Πολ Λάνγκφορντ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Οργάνου για τη μηνιγγίτιδα στη Βρετανία, χαρακτήρισε το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β «ιερό δισκοπότηρο» των ερευνητών και των φαρμακοβιομηχανιών.

Από την πλευρά του ο Αντριου Πόλαντ, καθηγητής επί των παιδιατρικών μολύνσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τόνισε ότι «η ασθένεια αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για μια οικογένεια εάν κάποιο από τα μέλη της προσβληθεί».

Το πειραματικό φάρμακο αποδείχθηκε αποτελεσματικό για τρία στελέχη του βακτηρίου του μηνιγγιτιδόκοκκου και οι επιστήμονες περιμένουν να δουν αν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας απέναντι και σε άλλα στελέχη της ίδιας ασθένειας.