Στο κυνήγι του θησαυρού των 746 εκατ. ευρώ ρίχνεται από αυτή την εβδοµάδα η αφρόκρεµα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που συµµετέχει στο Τσάµπιονς Λιγκ.


Η δεύτερη πλουσιότερη διοργάνωση του κόσµου µετά το Παγκόσµιο Κύπελλο, δηλαδή το Τσάµπιονς Λιγκ, αποτελεί το Ελντοράντο για τους συλλόγους που προτιµούν να συµµετέχουν σε αυτό από το να κερδίζουν τίτλους. Ο λόγος, τα εξασφαλισµένα 7,1 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο συν τα 550.000 ευρώ ανα αγώνα, ενώ σ’ αυτά δεν υπολογίζονται τα έσοδα που έχουν οι οµάδες από τα εισιτήρια και το µάρκετ πουλ, το ποσοστό δηλαδή από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωµάτων και των διαφηµίσεων, το οποίο είναι ανάλογο του µεγέθους της αγοράς κάθε χώρας και του αριθµού των οµάδων µε τις οποίες εκπροσωπούνται.

Επίσης κάθε νίκη πριµοδοτείται από την UΕFΑ µε 800.000 ευρώ, η ισοπαλία µε 400.000 ευρώ, ξεχωριστά τα µεγάλα µπόνους που εισπράττουν οι σύλλογοι για κάθε πρόκρισή τους στην επόµενη φάση.

Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγµα, προτού πατήσει απόψε το χορτάρι του Καµπ Νου στην πρεµιέρα του φετινού Τσάµπιονς Λιγκ έχει εξασφαλίσει 7,1 εκατ. ευρώ συν 10 εκατ. ευρώ από το µάρκετ πουλ. Τα χρήµατα από το µάρκετ πουλ θα ήταν κατά 40% λιγότερα αν στο Τσάµπιονς Λιγκ συµµετείχε και ο ΠΑΟΚ.

Ο Ολυµπιακός που εκπροσώπησε πέρυσι την Ελλάδα στο Τσάµπιονς Λιγκ και προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο έβαλε στα ταµεία του 27.694.000 ευρώ (εκτός από τα εισιτήρια), περίπου ένα εκατοµµύριο ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι εισέπραξε η Ρεάλ Μαδρίτης! Στα ταµεία της πρωταθλήτριας Ιντερ εισέρρευσαν 48.759.000 ευρώ, αλλά τα κέρδη της µιλανέζικης οµάδας υπολογίζονται πάνω από 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση της αντικειµενικής αξίας των παικτών της, τις νέες συµφωνίες µε τους χορηγούς και τις πωλήσεις εισιτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τσέλσι κέρδισε πέρυσι από τα εισιτήρια, καθώς και τις πωλήσεις προγραµµάτων και ειδών που συνδέονται µε το λογότυπό της περίπου 20 εκατ. ευρώ .

Το 26% των συνολικών εσόδων της λονδρέζικης οµάδας τις οκτώ τελευταίες σεζόν προέρχονται αποκλειστικά από την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο σηµαντικό είναι για τα οικονοµικά των συλλόγων το Τσάµπιονς Λιγκ.

Για µία οµάδα που έχει µάθει να ζει από τα χρήµατα του Τσάµπιονς Λιγκ είναι καταστροφικό να παραµείνει εκτός διοργάνωσης έστω και για µία σεζόν.

Πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι η Λίβερπουλ δύσκολα θα µπορέσει να πρωταγωνιστήσει ξανά στην Πρέµιερ Λιγκ λόγω της απουσίας της από το φετινό Τσάµπιονς Λιγκ. Την ίδια ώρα η Τότεναµ, που ουσιαστικά την αντικατέστησε, υπολογίζει πως στη χειρότερη περίπτωση θα ενισχυθεί µε 30-35 εκατ. ευρώ.

Δικαιολογηµένα λοιπόν ο ιδιοκτήτης της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε δηλώσει πριν από χρόνια πως προτιµά η οµάδα του να παίζει στο Τσάµπιονς Λιγκ παρά να κατακτά το Σκουντέτο.