Διαχρονικές ευθύνες στην πολιτεία για το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκεσήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, «Για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα».

Ο Πρόεδρος Παπούλιαςαναφέρθηκε σε«περιστατικά τα οποία δεν μπορεί κανείς να κρίνει μόνο εντός των ορίων κάποιων αθλημάτων και τα οποία αποτελούν σημάδια και σήματα μιας αρρωστημένης κατάστασης πραγμάτων, που τα γεννάει, αλλά και που -με κάποια διεστραμμένη ανοχή – τα χωνεύει».

Επίσης, σημείωσε ότι η ευθύνη καταπολέμησης του φαινομένου βαρύνει την Πολιτεία, τους αθλητικούς φορείς, την Γενική Επιτροπή Διαιτησίας και τα αθλητικά σωματεία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή και κατέληξε λέγοντας:«Αν δεν είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι στα γήπεδα θα μπορούν να πηγαίνουν παιδιά και έφηβοι για να χαρούν και να ζήσουν τη συγκίνηση μιας ωραίας προσπάθειας, τότε είμαστε συνένοχοι διαιώνισης της απαράδεκτης κατάστασης».

Εκ μέρους των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος ευχαρίστησε τον Κ. Παπούλια για τη στήριξή του στην προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου και αναφέρθηκε στην 15λεπτη προειδοποιητική καθυστέρηση εμφάνισης των ποδοσφαιριστών στην έναρξη του φετινού πρωταθλήματος και στο πανό με το παράλληλο σύνθημα «Δεν μας θέλετε άλλο στα γήπεδα;», που αναρτήθηκε σε όλα τα στάδια Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής κατά την πρώτη αγωνιστική.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ένα από τα πιο πρόσφατα θύματα βίας στα γήπεδα, η Ανδρονίκη Τυχηρού, η οποία τραυματίστηκε από κροτίδα σε αγώνα ΠΑΟ – ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ.

Η κα Τυχηρού επισήμανε σε δραματικό τόνο ότι «ο φανατισμός δεν οδηγεί πουθενά και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου» και τόνισε ότι «πρέπει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο μόνο σαν ένα παιχνίδι».

Σε επισήμανση του Προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου ότι η Αστυνομία δεν προβαίνει σε συλλήψεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε Σαββατοκύριακο το σύνολο της αστυνομικής δύναμης να βρίσκεται στα γήπεδα και επανέφερε το θέμα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Εκτός από τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Οικονόμου και τον κ.Πιλάβιο, στην σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Διατροφής και Αθλητισμός Χρήστος Αηδόνης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Δημήτραινας και ο Πρόεδρος της Super League Ευάγγελος Μαρινάκης, οι προπονητές Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ερνέστο Βαλβέρδε και οι ποδοσφαιριστές Αντώνης Νικοπολίδης, Νίκος Λυμπερόπουλος, Παντελής Καφφές, Τραϊανός Δέλλας κ.ά.