Ο αμερικανός ιμάμης, Φεϊζάλ Αμπντούλ Ραούφ, δεσμεύτηκε να δοθεί τέλος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσειγια την ανέγερση ή όχι τζαμιού κοντά στο Σημείο Μηδέν, μόλις δύο τετράγωνα από το σημείο όπου έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο, τα σχέδια της κατασκευής να ευοδωθούν, στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δεσμεύτηκε να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει ξεσηκώσει μουσουλμάνους και μη, κυρίως συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων που θεωρούν προσβλητικό προς τη μνήμη τους, να ανεγερθεί τέμενος δύο τετράγωνα από το Σημείο Μηδέν. Για τους μουσουλμάνους, όμως, δεν πρέπει να ακυρωθούν τα σχέδια ανέγερσης του τεμένους στη συγκεκριμένη περιοχή-υπήρξαν και εκείνοι θύματα των επιθέσεων, λένε.

Ο ιμάμης δεν απέκλεισε να καθυστερήσει η λήψη όποιας απόφασης. «Εξετάζω όμως όλες τις επιλογές. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», επισήμανε.

Ωστόσο, δεν είναι ο ίδιος εκείνος που ελέγχει την τοποθεσία του κέντρου αλλά ο κατασκευαστής, Σαρίφ ελ Γκαμάλ.

«Είμαι ένας πιστός μουσουλμάνος. Όμως είμαι κι ένας υπερήφανος Αμερικανός, ας μην το ξεχνάμε αυτό», τόνισε.

Το ζήτημα της κατασκευής ισλαμικού κέντρου και τεμένους κοντά στο Σημείο Μηδέν, επανήλθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, όταν συνδέθηκε από φανατικό πάστορα στη Φλόριντα με την καύση αντιτύπων του Κορανίου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, έχει εκφράσει την υποστήριξή τουστα σχέδια της κατασκευής τεμένους κοντά στοΣημείο Μηδέν.