Στην πρώτη γραµµή του µετώπου κατά του καρκίνου πρόκειται να βρεθεί η Πορτογαλία από τον Οκτώβριο. Χάρη σε µια γενναία δωρεά 500 εκατ. ευρώ από τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, τον Αντόνιο Σαµπαλιµό, η Ευρώπη θα αποκτήσει ένα από τα σπουδαιότερα αντικαρκινικά ινστιτούτα.


Το Κέντρο για το Αγνωστο, που φέρει το όνοµα του δωρητή του και θα εδρεύει στη Λισαβώνα, θα εστιάσει στην έρευνα κατά του καρκίνου και στη νευροεπιστήµη. Οι ιδρυτές ελπίζουν πως το νέο κέντρο θα ενθαρρύνει περισσότερους ερευνητές να προτιµήσουν την Ευρώπη από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των µελετών τους. «Κάναµε τα αδύνατα δυνατά, προκειµένου να δηµιουργήσουµε ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα κατά του καρκίνου παγκοσµίως», δήλωσε στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίµπιουν» η διευθύντρια του κέντρου και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ. «Πρόσφατα είδαµε ανθρώπους να επιστρέφουν µαζικά από τις ΗΠΑ στην Ινδία και την Κίνα. Το ίδιο θα πρέπει να συµβεί και τώρα µε τη Λισαβώνα, γιατί πραγµατικά αυτό το µέρος έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει τους καλύτερους επιστήµονες από όλον τον κόσµο». Η διαθήκη

Ο Αντόνιο Σαµπαλιµό ήταν γνωστός κυρίως για την επιχειρηµατική δράση του και όχι για τις φιλανθρωπίες του. Οταν πέθανε όµως, το 2004, άφησε στη διαθήκη του το ένα τέταρτο της περιουσίας του για την προαγωγή της ιατρικής έρευνας. Υπεύθυνη για τη διαχείριση αυτού του χρηµατικού ποσού όρισε τη Λέονορ Μπελέζα, πρώην υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας, την οποία γνώριζε ελάχιστα. Η δωρεά του Σαµπαλιµό ήταν «µια τεράστια έκπληξη για όλους στην Πορτογαλία», παραδέχθηκε η Μπελέζα. Στην Αµερική η έρευνα έχει πολλές φορές ενισχυθεί από προσωπικές δωρεές, στην Ευρώπη όµως τέτοιου είδους προγράµµατα χρηµατοδοτούνται από τις κυβερνήσεις και τις φαρµακευτικές εταιρείες.

Το κίνηµα Γκέιτς – Μπάφετ

Η οικονοµική κρίση στις ΗΠΑ, αν και αποτέλεσε σηµαντικό πλήγµα για τη χρηµατοδότηση της έρευνας, ενίσχυσε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο 40 εύποροι Αµερικανοί συµφώνησαν να συµµετάσχουν στην εκστρατεία του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ – ιδρυτή και επενδυτή της Μicrosoft αντίστοιχα_ µε σκοπό να διαθέσουν τουλάχιστον τη µισή περιουσία τους σε αγαθοεργίες. Το κέντρο θα εγκαινιαστεί στις 5 Οκτωβρίου, αλλά η λειτουργία του θα αρχίσει σε έναν χρόνο. Συνολικά, 500 ερευνητές και 100 θεραπευτές θα παρακολουθούν 300 ασθενείς ηµερησίως. Σηµαντικά αντικαρκινικά ινστιτούτα έχουν δηµιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερµανία, όµως κανένα µέχρι σήµερα δεν έχει επικεντρωθεί στη θεραπεία του καρκίνου. «Εάν το εγχείρηµα πετύχει, η Λισαβώνα θα καταστεί παγκόσµιο επιστηµονικό κέντρο», δήλωσε στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίµπιουν» ο Αξελ Ούλριχ, γερµανός ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοχηµείας Μαξ Πλανκ.