Με «πάρτι για τη στρατολόγηση» νέων μελών της Αλ Κάιντα ισοδυναμεί το κάψιμο του Κορανίου σε αμερικανική εκκλησία, προειδοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα και τονίζει πως η πράξη αυτή θα βάλει σε κίνδυνο την ζωή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι αν πραγματοποιήσει την απειλή τουο ιερέας της εκκλησίας στη Φλόριντα,μπορεί να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε αυτές τις χώρες, αλλάνα υπάρξουν και μεμονωμένες επιθέσεις καμικάζι σε αμερικανικές ή ευρωπαϊκές πόλεις.

Η εκκλησία Dove World Outreach Center έχει ανακοινώσει ότι θα κάψει αντίτυπο του Κορανίου το Σάββατο στο Γκέινσβιλ με την ευκαιρία της ενάτης επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς έχει δηλώσει ότι θέλει να «εκθέσει το Ισλάμ» ως «βίαιη και καταπιεστική θρησκεία».

Οι εντάσεις έχουν ενισχυθεί στις ΗΠΑ καθώς πλησιάζει η επέτειος, αλλά και το τέλος του Ραμαζανίου την Παρασκευή, τη στιγμή που συνεχίζεται και η διαμάχη γύρω από την ανέγερση μουσουλμανικού πνευματικού κέντρου κοντά στο «Σημείο Μηδέν».