Τη νέα γενιά αναζητήσεων στο Ίντερνετ φέρνει η Google,

λανσάροντας ένα εργαλείο που εμφανίζει αποτελέσματα πριν καν ο χρήστης ψάξει γι’ αυτά.

Το Google Instant αποτελεί τη νέα υπηρεσία του κολοσσού των διαδικτυακών αναζητήσεων, η οποία προβάλλει στην οθόνη αποτελέσματα αναζήτησης πριν ο χρήστης ολοκληρώσει αυτό που γράφει, μειώνοντας δραστικά το χρόνο που που μέχρι τώρα ξόδευε.

Η εταιρεία κάνει λόγο για «αναζήτηση με την ταχύτητα της σκέψης», ενώ η αντιπρόεδρος της Google Μαρίσα Μάγιερ, μίλησε για «κβαντικό άλμα προς το μέλλον για τις αναζητήσεις».

Σύμφωνα με την Google, το Instant δεν αποτελεί «αναζήτηση την ώρα που πληκτρολογείτε», αλλά «αναζήτηση πριν πληκτρολογήσετε», καθώς μαντεύει αυτό που ο χρήστης επιθυμεί να ψάξει και του το δίνει κυριολεκτικά πριν το ζητήσει.

Πώς λειτουργεί

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης, το εργαλείο «βλέπει» τη λέξη ή τη φράση που έχει αρχίσει να πληκτρολογεί ο χρήστης και εμφανίζει αυτομάτως πιθανά αποτελέσματα, πριν εκείνος πατήσει το Enter ή την επιλογή «Αναζήτηση».

Το Google Instant βασίζεται στους πυλώνες των «Δυναμικών Αποτελεσμάτων» (Dynamic Results). Όταν κάποιος πληκτρολογήσει το γράμμα «w», το Google Instant θα εμφανίσει αμέσως πρόγνωση καιρού (υποθέτοντας ότι ο χρήστης ήθελε να γράψει «weather») και, μάλιστα, από την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Η λειτουργία της «Πρόβλεψης» (Prediction) επιτρέπει στο Google Instant να «προβλέπει» τον ακριβή όρο που αναζητά ο χρήστης και το εργαλείο «Μεταβείτε στην αναζήτηση» (Scroll to Search) προτείνει στον χρήστη αποτελέσματα που «εικάζει» ότι ψάχνει. Αυτά εμφανίζονται σε μια μπάρα, την ώρα που εξελίσσεται η πληκτρολόγηση, και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αυτό που ψάχνει.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Google, το εργαλείο αποτελεί προϊόν σύνθεσης της εισαγωγής αναζήτησης από το χρήστη, της «σάρωσης» των αποτελεσμάτων, της «διύλισης» του ερωτήματος και της προβολής των αποτελεσμάτων.

Μειώνει το χρόνο

Σύμφωνα με την Google, ένας τυπικός χρήστης που κάνει αναζήτηση, ξοδεύει εννέα δευτερόλεπτα για να εισάγει τον όρο που ψάχνει και 15 δευτερόλεπτα για να ψάξει ανάμεσα στις απαντήσεις, μέχρι να βρει αυτή που τον ικανοποιεί.

Το Google Instant μειώνει δραστικά τον χρόνο, εξοικονομώντας δύο έως πέντε δευτερόλεπτα ανά αναζήτηση.

Η Google διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία δεν θα επηρεάσει την ταχύτητα του Ίντερνετ. Ωστόσο, δίνει στους χρήστες την δυνατότητα να την απενεργοποιήσουν.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, το Google Instant δεν θα έχει καμία επίδραση στη σειρά κατάταξης και αξιολόγησης (ad ranking) των αποτελεσμάτων και των διαφημίσεων.

To Google Instant λειτουργεί ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Ρωσία. Επιπλέον, τους προσεχείς μήνες θα κυκλοφορήσει μια έκδοσή του για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από