ΤΡΑΓΟΥΔΗΘΗΚΕ, υμνήθηκε, αποτέλεσε- και αποτελεί- αιτία πολέμου από αρχαιοτάτων χρόνων, έγινε αντικείμενο πλείστων μελετών. Η τελευταία από αυτές αποκάλυψε αυτό που λίγο πολύ γνωρίζαμε και ίσως φοβόμαστε να παραδεχτούμε. Ε, ναι λοιπόν. Το χρήμα αγοράζει την ευτυχία.

Σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Science», η ευτυχία έχει μεν το χρώμα του χρήματος, όμως για να εξασφαλιστεί αρκούν 60.000 ευρώ τον χρόνο. «Από το ποσό αυτό και πάνω δεν βελτιώνεται ιδιαιτέρως η καθημερινή διάθεση των ανθρώπων», υποστηρίζει ο Ντάνιελ Κάνεμαν, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας το 2002.

Ο Κάνεμαν και ο Ανγκους Ντίτον, επίσης οικονομολόγος στο Πρίνστον, ανέλυσαν 450.000 απαντήσεις Αμερικανών σε καθημερινή δημοσκόπηση για την ευτυχία και την ικανοποίηση που διεξήχθη από το αμερικανικό ινστιτούτο Gallup. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές συμμετέχοντες να αποτιμήσουν πόσο ευτυχείς αισθάνονται καθημερινά βάσει τεσσάρων συναισθημάτων: τη χαρά, την ανησυχία, τη λύπη και την ικανοποίηση. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους στην κλίμακα του 10.

Συγκρίνοντας τις απαντήσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το αίσθημα ικανοποίησης αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημά τους. Το ίδιο ισχύει και για την ευτυχία, με τη μόνη διαφορά πως μετά το όριο των 60.000 ευρώ ετησίως τα επίπεδά της παραμένουν σταθερά. «Το ποσό αυτό αποτελεί ένα όριο πέραν του οποίου δεν βελτιώνεται η ικανότητα των ανθρώπων να ασχοληθούν με αυτά που μετρούν περισσότερο για τη συναισθηματική ευημερία τους, όπως ο ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα, η αποφυγή του πόνου και της ασθένειας και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου», επισημαίνουν οι αμερικανοί επιστήμονες.

Το πόρισμα της έρευνας επιβεβαίωσε ακόμη αυτό που ο απλός λαός συνοψίζει στη φράση «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Με απλά λόγια, αρνητικές εμπειρίες όπως το διαζύγιο ή η αρρώστια, που πηγάζουν από το άγχος, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το χαμηλό εισόδημα. «Τα περισσότερα χρήματα δεν αγοράζουν απαραίτητα περισσότερη ευτυχία. Ομως, τα λιγότερα χρήματα συνδέονται με τον συναισθηματικό πόνο», ανέφεραν στο πόρισμά τους οι δύο επιστήμονες.

Αισιοδοξία αποπνέει ωστόσο το γεγονός ότι, όπως και σε προηγούμενες μελέτες, οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζονται σχετικά ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.