Ο µήνας των Εβδοµάδων Μόδας άρχισε χθες, στη Νέα Υόρκη. Και µάλιστα σε ένα νέο χώρο, στο Λίνκολν Σέντερ, όπου θα βρίσκονται τις επόµενες ηµέρες συγκεντρωµένοι οι σχεδιαστές και τα µοντέλα τους παρουσιάζοντας τα ρούχα τους για την επόµενη άνοιξη.

Οσοι παρακολούθησαν το ντοκιµαντέρ «Τεύχος Σεπτεµβρίου» που προβάλλεται στις αθηναϊκές αίθουσες, είδαν σε περίληψη πώς δηµιουργείται η µόδα κατά τον αµερικανικό τρόπο: καλές δηµόσιες σχέσεις, µία ισχυρή διευθύντρια γυναικείου περιοδικού να είναι η καλή σου νεράιδα, µερικοί σταρ, έστω αναγνωρίσιµα πρόσωπα να είναι καλεσµένοι στο σόου σου για να δώσουν προβολή και έτσι να αρχίσει να σε µαθαίνει ο κόσµος.

Την εποχή της µεγάλης ύφεσης, οι διασηµότητες δεν έχουν ρίξει τις αµοιβές τους για µία «εµφάνιση πρώτης σειράς». Στην τρέχουσα Εβδοµάδα Μόδας της Νέας Υόρκης οι τιµές κυµαίνονται από 30.000 έως 50.000 δολάρια. Ενώ κάποια τρανταχτά ονόµατα διαπραγµατεύονται µε τους σχεδιαστές να κλείσουν και τη διαφηµιστική τους καµπάνια. Για µερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια παραπάνω. Κάθε χρόνο, οι Εβδοµάδες Μόδας προσφέρουν στην πόλη της Νέας Υόρκης ένα αξιοσέβαστο ποσό από τους 232.000 παρευρισκόµενους τη σεζόν. Ο δήµαρχος, οι επιχειρηµατίες, οι καταστηµατάρχες, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εστιατορίων, εταιρειών µεταφορικών µέσων, υπολογίζουν τον τζίρο των 40 εκατ. δολαρίων που κάνουν τα εστιατόρια γύρω από τα σόου της µόδας, τα 30 εκατ. δολάρια σε κόµιστρα ταξί και τα 56 εκατ. δολάρια για τη διαµονή σε ξενοδοχεία. Και τώρα που η διοργάνωση αναβαθµίστηκε χάρη στη µεταφορά των σόου στο πολιτιστικό κέντρο της Ανω Δυτικής πλευράς του Μανχάταν, στέγη και της Μετροπόλιταν Οπερας, οι σχεδιαστές νιώθουν ότι δικαιώνονται. «Νοµίζω ότι αυτή η σεζόν θα ανοίξει τους ορίζοντες σε πολλούς ανθρώπους της µόδας, χάρη στις δυνατότητες του Λίνκολν Σέντερ. Μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους πιο καλλιεργηµένους και αυτό είναι πολύ καλό», δηλώνει µε στόµφο ο σχεδιαστής Μάικλ Κορς. Ο οποίος ανήκει στην ίδια γενιά µε τους Ντόνα Κάραν, Ραλφ Λόρεν, Κάλβιν Κλάιν και τη δεκαετία του ‘80 διαµόρφωσαν τη βιοµηχανίας της νεοϋορκέζικης µόδας.

Η µόδα της Νέας Υόρκης παρουσιάζει ακόµη ένα νέο χαρακτηριστικό, την άνοδο των σχεδιαστών ασιατικής καταγωγής: Τζέισον Γου, Ρίτσαρντ Τσάι, Αλεξάντερ Γουάνγκ, Τακούν Πανικτσούλ, Πραµπάλ Γκουρούνγκ, Φίλιπ Λιµ, Ντέρεκ Λαµ. Οι ρίζες τους βρίσκονται σε κάποια ασιατική χώρα, οι οικογένειές τους έχουν επιχειρηµατική συνάφεια µε την παραγωγή της µόδας και οι ίδιοι εκπροσωπούν το µέλλον της αµερικανικής µόδας, µαζί µε άλλα 28 µέλη του Συµβουλίου Σχεδιαστών Μόδας της Αµερικής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν και οι «Νew Υork Τimes», στις µεγαλύτερες σχολές σχεδιασµού στην Αµερική όπως το Πάρσονς Σκουλ οφ Ντιζάιν και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μόδας η πλειονότητα των φοιτητών είναι Αµερικανοασιάτες.