Πτωτικά κινήθηκε και τον Ιούλιο (για έκτο συνεχόμενο μήνα) ο τζίρος των ελληνικών σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγοράς «IRI», τα έσοδα των σουπερμάρκετ τον Ιούλιο ήταν μειωμένα, σε σύγκριση με εκείνα του Ιουλίου του 2009, κατά 1,8%.

Παρατηρείται, όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιοσημείωτη επιβράδυνση των πτωτικών τάσεων που καταγράφονται συνεχώς από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεδομένου ότι τον Ιούνιο του 2010 τα έσοδα των σουπερμάρκετ, συγκρινόμενα με εκείνα του Ιουνίου του 2009, ήταν μειωμένα κατά 6%.

Η επιβράδυνση των πτωτικών τάσεων κατά τον μήνα Ιούλιο αποδίδεται στην αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, που οδήγησε σε άνοδο των τιμών σειράς προϊόντων, καθώς και στο γεγονός ότι η μετακίνηση τμημάτων του πληθυσμού προς τα νησιά ήταν εφέτος, όπως εκτιμάται, μικρότερη.

Συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, σύμφωνα με την IRI, παρατηρείται μείωση των εσόδων των σουπερμάρκετ, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ίδιας περιόδου του 2009, κατά 2,9%, παρά την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Συγχρόνως, παρατηρείται εξασθένηση των μικρότερων σε μέγεθος σουπερμάρκετ ανά την χώρα, καθώς η πτώση του τζίρου των καταστημάτων ως 400 τ.μ. είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Σημειωτέον, τα στοιχεία της IRI καλύπτουν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη. Εκτός στοιχείων βρίσκονται τα μικρότερα νησιά.