Την ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα διαχειρίζεται κονδύλια ύψους έως 100 εκατ. Ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.), σε συνδυασμό με ιδιωτικούς πόρους, και πρόκειται να συσταθεί άμεσα, ενδεχομένως και εντός του 2010.

Ποιους αφορά

Όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη η Λούκα Κατσέλη, το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα χρηματοδοτεί δράσεις που συνδυάζουν κοινωνικούς σκοπούς και επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις εταιρείες κοινωνικής οικονομίας (Ε.Κ.Ο.), που εξήγγειλε πρόσφατα ο προκάτοχός της, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Στο περιθώριο εκδήλωσης για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το Νοέμβριο οι επιχειρηματίες να κάνουν χρήση του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με ίση συνεισφορά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει και το Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, ξεκινώντας με 40 εκατ. ευρώ.

«Το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. δεν προχωρά»

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα προγράμματα εγγυήσεων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.) για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών και πληρωμή προμηθευτών βάσει τιμολογίων, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί μόνο 18 εκατ. ευρώ.

«Τα δύο προγράμματα δεν προχωρούν», παραδέχτηκε, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην έλλειψη σχετικής νομοθετικής κάλυψης, την κρίση ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα τα συγκεκριμένα δάνεια να τιτλοποιούνται και να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαπρος ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες εγγυώνται για το 20% των δανείων, έναντι ποσοστού 80% για το δημόσιο.

Η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι η ΤτΕ πρέπει να ενεργοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο νέος υπουργός καλό θα ήταν να κάνει μια αναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, ώστε ακόμη κι αν μείνουν λιγότερες για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, αυτές να συνεργάζονται με πιο ξεκάθαρους όρους.