Η εθνική οµάδα πόλο των γυναικών δεν έχει κατακτήσει ποτέ µετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθληµα. Αυτή τη φορά, στο Ζάγκρεµπ, είναι αποφασισµένη να µη χάσει άλλη µία ευκαιρία.
Η ελληνική οµάδα αντιµετωπίζει στο σηµερινό ηµιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος την ανανεωµένη Ιταλία (18.30, ΕΤ1), την οποία είχε νικήσει στην πρεµιέρα της διοργάνωσης (7-5). Αυτή η νίκη ήταν η πρώτη της Εθνικής γυναικών ύστερα από εννέα συνεχόµενες ήττες στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθληµάτων. Η ελληνική οµάδα νίκησε την ιταλική και στο πλαίσιο του τουρνουά «Θέτις Καπ» (12-6, 31 Ιουλίου, στην Τρίπολη).

Η πρώτη νίκη επί της Ιταλίας σε µεγάλη διοργάνωση ήταν πέρυσι στο παγκόσµιο πρωτάθληµα και µάλιστα στη Ρώµη (10-9). Με τη νίκη αυτή η ελληνική οµάδα είχε προκριθεί στα ηµιτελικά, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει µετάλλιο αφού έµεινε στην 4η θέση.

Είναι λοιπόν φαβορί η Εθνική; «Εχουµε αντιµετωπίσει δύο φορές φέτος την Ιταλία και την έχουµε νικήσει. Επίσης, σε επίπεδο συλλόγων έχουµε επιτυχίες εις βάρος ιταλικών οµάδων. Δεν είναι κακό να πούµε ότι διαθέτουµε καλύτερη οµάδα, αλλά πρέπει να το δείξουµε και κατά τη διάρκεια του αγώνα», απάντησε η Αλεξάνδρα Ασηµάκη.

«Η Εθνική είναι για τρίτη φορά σε ηµιτελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος και έχει µια µεγάλη ευκαιρία για το πρώτο της µετάλλιο. Χρειάζεται συγκέντρωση, ηρεµία και φυσικά τύχη. Η Ιταλία είναι µια από τις σπουδαίες οµάδες στο γυναικείο πόλο και σε καµιά περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτούµε ότι την έχουµε νικήσει δύο φορές.

Δεν σκεφτόµαστε ότι είµαστε το φαβορί». Να σηµειώσουµε βέβαια ότι η Ιταλία έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στον άλλο ηµιτελικό, η κάτοχος του τίτλου Ρωσία θα αντιµετωπίσει την Ολλανδία.

Για το τουρνουά των ανδρών, η Ισπανία, νίκησε 9-6 τη Ρωσία και αύριο το µεσηµέρι θα αντιµετωπίσει την ελληνική οµάδα σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 7-10.

n «Χρυσοί» επέστρεψαν από την Τουρκίαοι [-4566Παναγιώτης Μαντής και Παύλος Καγιαλής στην κατηγορία Οpen του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος Ιστιοπλοΐας στην κλάση των 470. Πρόκειται για σηµαντική επιτυχία τ[-1659ωνα[-3454θλητώνµας, οι οποίοι ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Πολύκοντά [-4850στο µετάλλιο (µένοντας όµως τελικά στην 4η θέση)βρέθηκαν και οι Π. Καµπουρίδης, Θ. Πολυχρονίδης. Στις γυναίκες, η Βιργινία Κραβαριώτη µε την Ολγα Τσιγαρίδη κατετάγησαν στη 16η θέση, ενώ στην 27η ισοβάθµησαν η Αφροδίτη Κυρανάκου µε τη Δανάη Πάσχου και η Αλτάνη Δανέζη µε την Αλίκη-Αννα Στρατηγίου.

ΑΣΗΜΑΚΗ

Η Ιταλία είναι µια από τις σπουδαίες οµάδες στο γυναικείο πόλο και σε καµιά περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτούµε ότι την έχουµε νικήσει δύο φορές. Δεν σκεφτόµαστε ότι είµαστε το φαβορί