Στα «αγκάθια» της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήλθε να προστεθεί χθες και η ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε εις βάρος του από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το σκάνδαλο των απευθείας μισθώσεων σχολικών λεωφορείων από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά μαθητών.

Το πρώτο στάδιο της δικαστικής έρευνας για τις μισθώσεις των λεωφορείων έριχνε στα «μαλακά» τον νομάρχη, καθώς η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε για την υπόθεση είχε καταλήξει αρχικά στην άσκηση ποινικής δίωξης για πλημμελήματα. Ωστόσο, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ζητήθηκε η επιστροφή της «αμαρτωλής» δικογραφίας στην Εισαγγελία προκειμένου να εξεταστεί από την αρχή αν στοιχειοθετείται εις βάρος του Π. Ψωμιάδη το κακούργημα της «απιστίας στην υπηρεσία» και μάλιστα με την επιβαρυντική περίσταση της «ιδιαίτερα μεγάλης ελάττωσης της δημόσιας περιουσίας».

Επειτα και από αυτό, ο εισαγγελέας Νικόλαος Κωνσταντίνου άσκησε εις βάρος του νομάρχη ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Για την ίδια υπόθεση διώκονται επίσης ένας στενός συνεργάτης του στη Νομαρχία, καθώς και δύο ιδιοκτήτες λεωφορείων που φέρεται ότι επωφελούνταν από τις απευθείας μισθώσεις.

«Αμαρτωλές» αναθέσεις

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται το 2006 έπειτα από μήνυση νομαρχιακού συμβούλου ενώ με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι δαπανήθηκαν από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης υπέρογκα ποσά πάνω από τις προβλεπόμενες πιστώσεις για τις προκηρυχθείσες συμβάσεις τα έτη 2004-2007.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, μόνο για τη σχολική χρονιά 2005-2006 η Νομαρχία υπερέβη το προβλεπόμενο κονδύλι κατά 4.905.783 ευρώ. Επιπλέον, την ίδια περίοδο ανέθεσε απευθείας δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στο Πανόραμα έναντι ποσού 2.000 ευρώ ημερησίως- η ανώτατη επιτρεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 262,02 ευρώπαρότι πρόκειται για αστική περιοχή και οι μαθητές έπρεπε να μετακινούνται με δική τους δαπάνη καταβάλλοντας μειωμένο εισιτήριο.

Για την υπόθεση η Ρηγίλλης απέφυγε χθες κάθε σχόλιο ενώ με δήλωσή του ο Π. Ψωμιάδης επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο στη μεταφορά μαθητών στα υπουργεία Οικονομίας και Παιδείας. «Οι διαγωνισμοί κατά την εξέλιξή τους απέβησαν άγονοι, οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με την έκθεσή τους ουσιαστικά μας απαγορεύουν τη μεταφορά στον Νομό Θεσσαλονίκης, διότι τη χαρακτηρίζουν ως αστική περιοχή, ενώ καλούμαστε επανειλημμένα να απολογηθούμε στις δικαστικές αίθουσες. Επομένως, η όποια ενέργειά μας προσκρούει πλέον στην άρνηση του αρμόδιου υπουργείου να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο που θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα των μαθητών. Η Νομαρχία πλέον δεν φέρει καμία ευθύνη. Οι μαθητές δεν θα μπορούν να μετακινηθούν προς το σχολείο τους. Δεν πάει άλλο» αναφέρει.