Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Γαλλία από χθες το βράδυ. Πάνω από 270 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης στο σύστημα των συντάξεων, σύμφωνα με το μεγάλο εργατικό συνδικάτο CGT ενώ η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, κάνει λόγο για 80 χιλιάδες διαδηλωτές.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις συντάξεις στα 60 χρόνια, όλοι είμαστε αλληλέγγυοι, όλες οι γενιές, νέοι και γέροι», δήλωσαν οι συνδικαλιστές που βρίσκονται στην κορυφή της πορείας.

Ωστόσο οι ηγέτες των συνδικάτων υπολόγιζαν μια κινητοποίηση του κόσμου πολύ μεγαλύτερη από την σημερινή, όπως έγινε γνωστό από συνδικαλιστικούς κύκλους.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία οι κινητοποιήσεις συγκέντρωσαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες ενώ από την πλευρά της η αστυνομία εκτιμά ότι οι διαδηλωτές κατά των σχεδίων τουΣαρκοζί για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των συντάξεων δεν ξεπέρασαν τις 450 χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

Η 24ωρη απεργία έχει επηρεάσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις τράπεζες, την εναέρια κυκλοφορία και τα ταχυδρομεία. Πολλά σχολεία και νοσοκομεία δεν λειτουργούν.

Η κυβέρνηση Σαρκοζί σχεδιάζει να αυξήσει το όριο της πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και για τα δύο φύλα και την ηλικία της κανονικής συνταξιοδότησης από τα 65 στα έτη.

Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν, ότι ακόμη κι αν οι διοργανωτές των απεργιακών κινητοποιήσεων πετύχουν σήμερα μια μαζική διαδήλωση, είναι απίθανο να «ταρακουνήσουν» την κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει τα σχέδιά της. Τα συνδικάτα αναμένεται να αποφασίσουν αύριογια το μέλλον των κινητοποίησεών τους.