«Δώρο ελευθερίας» προσέφεραν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη κρίνοντας ότι υπάρχουν μεν «σοβαρές ενδείξεις ενοχής εις βάρος του» για την ανάμειξή του στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, αλλά δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να οδηγηθεί στη φυλακή.


Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με βούλευμά τους έλυσαν τη διαφωνία που είχε ανακύψει μετά την απολογία του κατηγορούμενου υπέρ της ανακρίτριας κ. Μαρίας Νικολακέα που είχε τη γνώμη ότι πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (200.000 ευρώ και εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) και όχι υπέρ του εισαγγελέα κ. Γιώργου Χατζίκου, ο οποίος έκρινε ότι ο πρώην υπουργός έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στην κρίση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι- όπως φαίνεται- έλαβαν υπ΄ όψιν τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου που επικαλείται στο υπόμνημά του ο δικηγόρος του κ. Γιάννης Ηρειώτης, μέτρησε και το γεγονός ότι ο Τ. Μαντέλης «προσήλθε οικειοθελώς ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αν και βρισκόταν στο εξωτερικό, όπου εργαζόταν». Μάλιστα, χωρίς να παραγνωρίζουν τη βαρύτητα της αξιόποινης πράξης που του αποδίδεται, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αν παραμείνει ελεύθερος δεν θεωρείται ύποπτος για την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

«Εκτιμούσε ότι παραγράφηκε»

Αντίθετα, ο εισαγγελέας, όπως προκύπτει από την πρότασή του, αποτίμησε διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης και την προσωπικότητα του κατηγορουμένου αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο ισχυρισμός του ότι στην Εξεταστική Επιτροπή προσήλθε αυθορμήτως δεν ευσταθεί, διότι τότε ήταν πεπεισμένος ότι η πράξη του είχε παραγραφεί κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Ο κ. Χατζίκος σταθμίζοντας το γεγονός ότι ο κ. Μαντέλης- κατά τους ισχυρισμούς τουδέχθηκε προεκλογική χορηγία από τη Siemens και κατέθεσε τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, μέσω παρένθετου προσώπου, με τον κωδικό «Α. Rocos», επισημαίνει: «Την πράξη για την οποία κατηγορείται τη διέπραξε όταν ήταν υπουργός. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα τελέσει και άλλα εγκλήματα σε χρόνο που δεν είναι υπουργός. Ούτε ότι δεν θα τελέσει και άλλα εγκλήματα σε μελλοντική υπουργοποίησή του, καίτοι τούτος διατείνεται ότι απέχει του πολιτικού βίου, αφού στην πολιτική ζωή της χώρας αυτό είναι πιθανό να συμβεί».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες οι εφέτες ανακριτές κ.κ. Μαρία Νικολακέα και Γιάννης Φιοράκης έχουν ζητήσει να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί υπαλλήλων του ΟΤΕ που μετείχαν σε επιτροπές οι οποίες συνδέονται με την επίμαχη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου που είχε υπογράψει ο Οργανισμός με τη γερμανική εταιρεία για να διαπιστωθεί αν προκύπτει διακίνηση μαύρου χρήματος.