Στο 5,5% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσεσήμεραη Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2009 είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 0,8%.

Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2010 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2009 προκύπτει αύξηση 5,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται στην αυξητική επίπτωση των καυσίμων, των νωπών φρούτων και λαχανικών, αλλά και στην επίπτωση από την αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα.

Ο Eναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Αυγούστου κατά 5,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2009, έναντι αύξησης 1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Αύγουστο 2010 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2010 παρουσίασε μείωση 0,7%, έναντι μείωσης επίσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 09 – Αυγούστου 10 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 08 – Αυγούστου 09 παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 5,5% προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

Κατά 2,2% της ομάδας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: λαχανικά νωπά, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γάλα νωπό παστεριωμένο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: γιαούρτι, ελαιόλαδο

Κατά 19,3% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

Κατά 0,6% της ομάδας ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Κατά 8,1% της ομάδας στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

Κατά 0,9% της ομάδας διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη.

Κατά 1,2% της ομάδας υγεία, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Κατά 16,6% της ομάδας μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών.

Κατά 4,2% της ομάδας επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

Κατά 0,9% της ομάδας αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής.

Κατά 3% της ομάδας εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

Κατά 3,4% της ομάδας ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια , λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα).

Κατά 4% της ομάδας άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.