Με διαφορά έως 7% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, την ίδια στιγμή που οι πολίτες θεωρούν αναγκαίο τον ανασχηματισμό στην κυβέρνησης.

Στο 7,1% διαμορφώνεται η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., όπως καταδεικνύει έρευνα της MRB για την εφημερίδα Real news, που τις δύο πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το 27,1% των πολιτών δηλώνει ότι σε ενδεχόμενες εκλογές θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ (από 27,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου) και το 20% λέει ότι θα ψηφίσει Ν.Δ. (προηγούμενη μέτρηση 18,5%). Τρίτο κόμμα έρχεται το Κ.Κ.Ε., με ποσοστό 7,5%, τέταρτος ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,3%, πέμπτος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 3% ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%, το «άλλο κόμμα» με 7,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε ποσοστό 26,4% (από 30,8%).

Καταλληλότερος ο Γιώργος

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35,1% (προηγούμενη μέτρηση 37,1%). Ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 22,5% (προηγούμενη μέτρηση 21,5%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (38,3%) απαντά «Κανείς από τους δύο».

Ανασχηματισμός τώρα

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ανασχηματισμού. Συγκεκριμένα, το 57,2% θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη ανασχηματισμού, το 30,9% ότι δεν υπάρχει ανάγκη, ενώ το 11,9% δήλωσε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Επίσης, το 72,3% θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει άμεσα, το 23,7% σε βάθος χρόνου και το 4,1% απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Θέλουν Σγουρό, Ψωμιάδη και Μπουτάρη

Στην ίδια δημοσκόπηση διερευνάται και η άποψη των πολιτών για τις επικείμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από ερωτήσεις που αφορούν σε «κόντρες» μεταξύ υποψηφίων, προκύπτει ότι η Φώφη Γεννηματά μπορεί να αντιμετωπίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη στον Δήμο Αθηναίων, ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό από όλους για την Περιφέρεια Αττικής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φαίνεται ότι επικρατεί άνετα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης υπερισχύει του Κώστα Γκιουλέκα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Το Παρόν», η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 6,2%, με το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει 26,4% και τη Ν.Δ. 20,2%. Ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 7,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,7%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 2,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2% και τα άλλα κόμματα με 2%.

Άκυρο ή λευκό δήλωσε ότι θα ψήφιζε το 4,3%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι και σε αυτή τη μέτρηση υψηλή και, συγκεκριμένα, ανέρχεται στο 27,1%. Η -τηλεφωνική- δημοσκόπηση διεξήχθη στις 31 Αυγούστου σε πανελλαδικό δείγμα 1.503 ατόμων.