Οι παίκτες που ήρθαν µε τυµπανοκρουσίες αναπτερώνοντας τις ελπίδες των οµάδων, αλλά και των οπαδών τους, όταν µπήκαν στη µάχη… χάθηκαν. Νωρίς, θα πείτε. Η παροιµία λέει: η καλή µέρα από το πρωί φαίνεται…
Θα ήταν πρόωρο να ειπωθεί µε βεβαιότητα αν αξίζουν ή όχι τα χρήµατά τους. Αλλωστε, σε εποχές που κυριαρχεί ο όρος του marketing και στα ταµεία τα χρήµατα αυγατίζουν ακόµη και µε πωλήσεις των φανελών ή τα συναφή, ορισµένες µεταγραφές θυµίζουν περισσότερο εµπορικές – επιχειρηµατικές πράξεις.

Γιατί όσο πιο πλούσιο είναι το ρόστερ, όσο πιο τρανταχτά ονόµατα υπάρχουν στο σχήµα τόσο παραπάνω ευρώ αξιώνουν οι αρµόδιοι σε χορηγίες ή συµφωνίες.

Επί της ουσίας, τώρα: το καλοκαίρι ο υδράργυρος ανεβαίνει στα ύψη και ο κόσµος φαντασιώνεται ντρίµπλες, θριάµβους, χορούς πάνω στο γρασίδι. Τον χειµώνα, ο… βασιλιάς είναι γυµνός! Αξίζει κάποιος; Χειροκροτείται! Αλλιώς, οι αµφιβολίες για την αξία του θα συνοδεύουν κάθε του πάτηµα στο γκαζόν, κάθε του κίνηση την ώρα του µατς. Μέσα στις τέσσερις γραµµές που ορίζουν το γήπεδο, το στριπτίζ είναι αληθινό και το αποτέλεσµα αµείλικτο.

Μαθηµένος στα σαλόνια…


ΚΟΣΤΙΣΕ: θα πάρει από τον Παναθηναϊκό περίπου 1,6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τριετές συµβόλαιο. Συν τα µπόνους και ένα εκατ. πριµ υπογραφής.

ΘΕΣΗ: δεξιός ενδιάµεσος. Ναι µεν έλαβε τη φανέλα µε το «10», αυτή που φορούσε και στο πρόσφατο Μουντιάλ µε τη Γαλλία, αλλά αλίµονο αν θεωρηθεί διάδοχος του Δοµάζου ή του Πλατινί. Ο Γκοβού είναι κλασικός µεσοκυνηγός, δεν έχει την ταχύτητα του Σαλπιγγίδη, µπορεί όµως να µπει προς τα µέσα και να χρησιµοποιήσει τα δύο πόδια.

ΤΙΕΔΕΙΞΕ: στη Λεωφόρο, την προσωρινή έδρα του ΠΑΟ, µάλλον φάνηκε ταραγµένος από όσα είδε. Να πούµε «από τα σαλόνια στα αλώνια»; Κάπως έτσι; Δεν έχει µάθει ακόµη τον Σεϊταρίδη, ούτε τον Πετρόπουλο. Με τον Σισέ θα ήταν όλα πιο εύκολα.

Περιµένει να τον συστήσουν


ΚΟΣΤΙΣΕ: η Πόρτσµουθ θα πάρει ένα µικρό ποσό µε την είσοδο της ΑΕΚ στους οµίλους του Γιουρόπα Λιγκ και του χρόνου ένα αντίστοιχο (100.000) αν η οµάδα προχωρήσει στο Τσάµπιονς Λιγκ. Ο ηλικίας 32 ετών µέσος από τη Σενεγάλη πρόκειται να λάβει για διετές συµβόλαιο 700.000

το 12µηνο.

ΘΕΣΗ: κλασικός αµυντικός χαφ, µε ικανότητα στις στηµένες φάσεις λόγω του ύψους του (1.94µ.). Φαίνεται αργός, αλλά µε µια – δυο δρασκελιές καλύπτει το χάντικαπ.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ: ο Ντούσκο τον χρησιµοποίησε και µε τον Μάκο (κόντρα στους Σκωτσέζους) και µόνο µε τον Καφέ στα χαφ. Με δύο στηρίγµατα, ο Ντιόπ ήταν καλύτερος. Κόντρα στην Κέρκυρα, κάπου εµφάνισε σηµάδια κούρασης. Θέλει να τον µάθουν και να τους µάθει.

Ντένις ο χλιαρός…


ΚΟΣΤΙΣΕ: o Ολυµπιακός τον απέκτησε ως ελεύθερο από τον Αγιαξ. Και ο Δανός παίρνει 800.000 ευρώ τον χρόνο.

ΘΕΣΗ: δεξιός ακραίος κυνηγός, σαν τους παλιούς εξτρέµ ένα πράγµα…

ΤΙΕΔΕΙΞΕ: έλα ντε… Μόνο στα φιλικά τον είδαµε. Εικόνα εντελώς αντίθετη µε αυτή που απολαύσαµε στο Παγκόσµιο Κύπελλο. Στη Νότιο Αφρική ο Ρόµενταλ ήταν «Ντένις ο τροµερός» και ο κόσµος έκανε όνειρα για νέο Γκαλέτι. Σε απόδοση, ο Ρόµενταλ δείχνει ελάχιστα – από τους χειρότερους των νεοφερµένων. Κάπως έτσι, ο Βαλβέρδε δεν τον έβαλε ούτε ως τρίτη αλλαγή στο «Καυταντζόγλειο». Να είναι, άραγε, κουρασµένος από τη διοργάνωση του καλοκαιριού; Μακάρι για τον Ολυµπιακό. Γιατί όλοι περιµένουν πολλά.

Εχει διαπιστευτήρια, αλλά…


ΚΟΣΤΙΣΕ: µε παρουσία στο Πριγκιπάτο και τη Μονακό, θα παίξει για τον Ολυµπιακό έναντι 550.000 ευρώ.

ΘΕΣΗ: δεξιός στόπερ σε άµυνα τριών και µε… καλή θέληση ακραίος µπακ. Με αρκετά καλή θέληση όµως…

ΤΙΕΔΕΙΞΕ: µέχρι στιγµής τον έχουµε δει τόσο ως δεξιό µπακ, όσο και ως κεντρικό αµυντικό. Δεν ενθουσιάζει, αλλά µπορεί να έπαιζε στο Σαµπιονά και να µην άξιζε; Θα περιµένουµε, δεν τίθεται θέµα. Οταν έπαιξε δεξιά ήταν στατικός και η ελάχιστη ταχύτητά του ήταν απαγορευτική για προωθήσεις. Μοιάζει καλύτερος όταν πηγαίνει προς τα «µέσα».

Ακόµα ψάχνεται


ΚΟΣΤΙΣΕ: η Λίβερπουλ θα εισπράξει 5 εκατ. ευρώ και ο ισπανός κοντά στα 2 εκατ. τον χρόνο. Καθόλου άσχηµα… Ισοδυναµεί µε «µπαµ» παλαιών εποχών και έφερε οπαδούς στο αεροδρόµιο που ανέµιζαν µε πάθος τα ερυθρόλευκα κασκόλ. ΘΕΣΗ: αριστερός εξτρέµ. Ταχύς, όχι όµως Τζόλε, να το ξεκαθαρίσουµε εξαρχής!

Μπορεί να απειλήσει µε µακρινά σουτ, έχει ύψος για τη θέση του. Στα καλά του κάνει αισθητή και µε το παραπάνω την παρουσία του.

ΤΙΕΔΕΙΞΕ: όπως έχει οµολογήσει και ο ίδιος, δεν ήρθε έτοιµος να αγωνιστεί καθόσον η Λίβερπουλ δεν τον έβαζε να παίξει λόγω της επικείµενης µεταγραφής του. Αργησε να βρει τα πατήµατά του και ακόµη ψάχνεται. Ψήγµατα του ταλέντου του παρακολουθήσαµε στα φιλικά.

Χρειάζεται ταχύτητα


ΚΟΣΤΙΣΕ: θα λάβει 1,5 εκατ. τον χρόνο.

Με θητεία σε Λυών και Γιούβε, εξαργυρώνει τις εµπειρίες ζωής που αποκόµισε σε ξεχωριστά πρωταθλήµατα.

ΘΕΣΗ: µε σωµατική διάπλαση που τροµάζει, µόνο στόπερ µπορεί να αγωνιστεί! Θα είναι έκπληξη αν τον δούµε να προωθεί την µπάλα –ειδικά σε µατς Ευρώπης, ούτε το σκεφτόµαστε!

ΤΙΕΔΕΙΞΕ: ο Νιόπλιας τον έκανε ταίρι µε τον Καντέ. Μιλούν την ίδια γλώσσα, ο ένας είναι ο δεξιός, ο άλλος ο αριστερός στόπερ. Κόλλησε στους αντίπαλους επιθετικούς, είχε δύναµη και πάθος, αλλά έδειξε κοµµατάκι αργός στο µαρκάρισµα προ του Ελινγκτον στη φάση της ισοφάρισης της Ξάνθης.

Ελαφρώς σε ετοιµότητα


ΚΟΣΤΙΣΕ: το κασέ του θα είναι 900.000

ευρώ ετησίως. Λέτε το ποσό να είναι µικρό για κάποιον που βρίσκεται στα 34;

ΘΕΣΗ: θυµάστε τον Μπελούτσι; Κάτι τέτοιο! Πίσω από τους επιθετικούς, αληθινός µετρ της πάσας, ένας σεφ για τους επιθετικούς… τύφλα να ‘χει ο Μαµαλάκης. Ικανός να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άµυνα, µε προσόντα να ηγηθεί του νέου Ολυµπιακού. ΤΙΕΔΕΙΞΕ: όπως οµολογούν άπαντες στον Ρέντη, µοιάζει ο πλέον έτοιµος από τις µεταγραφές. Εµπειρος, γνωρίζει πότε να επιτεθεί και πότε να κρατήσει την µπάλα ή να παγώσει τον ρυθµό. Στην έδρα του Ηρακλή, ο Βαλβέρδε τον έριξε στη µάχη σε θέση κοντά στον Ντουντού ή λίγο πιο µπροστά από τον βραζιλιάνο µέσο. Ιδού το στοίχηµα του Ερνέστο. Γιατί θέλει να χωρέσει και τον Φετφατζίδη, ενώ ο Φουστέρ παίζει συνήθως πίσω από τους στράικερ.