Με τραπεζικό καύσιμο και στην τροχιά των φημών για εξαγορές, συγχωνεύσεις και άλλες κινήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα κινήθηκε μέσα στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε τροχιά ανόδου ξεπερνώντας τις 1.600 μονάδες, ενώ πρωταγωνιστές στις περισσότερες συνεδριάσεις ήταν οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία και πρωταγωνίστησαν σε κάθε είδους σενάρια.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των (απογοητευτικών) αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου φάνηκε ότι έκλεισε, έστω και προσωρινά, ο κύκλος των ρευστοποιήσεων που έφεραν οι ζημιές στην πλειονότητα των εισηγμένων. Τα θετικά αποτελέσματα ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και το τέλος των ανακοινώσεων έδωσαν ώθηση σε συγκεκριμένους αγοραστές, οι οποίοι προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, ως επί το πλείστον σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για αναστροφή του κλίματος, καθώς δεν αποκλείουν ακόμα και κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.

Υψηλότερος και ο τζίρος

Παράλληλα με την άνοδο των τιμών των μετοχών, υψηλότερος ήταν και ο τζίρος στις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών, μετά τα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων συνεδριάσεων του Αυγούστου, όταν σε ημερήσια βάση «άλλαζαν χέρια» ακόμα και λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ.

Καταλύτη των εξελίξεων, τουλάχιστον για τις επόμενες συνεδριάσεις, αναμένεται να αποτελέσουν τα όποια νέα υπάρχουν από το τραπεζικό μέτωπο, σε επίπεδο ενδεχόμενων συνεργασιών, συγχωνεύσεων ή άλλων κινήσεων στην επιχειρηματική σκακιέρα. Παράλληλα, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένονται τα πρώτα στοιχεία από το πόρισμα των συμβούλων για το μέλλον των κρατικών τραπεζών, αλλά και τα όποια σενάρια εξέλιξης στον τραπεζικό κλάδο.

Αν και από αυτό το μέτωπο προκύψουν κινήσεις ή εξελίξεις, ενδέχεται να αποτελέσουν καύσιμο για να συνεχιστεί η άνοδος. Εντούτοις, παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος θεωρείται κακός μήνας για τις αγορές και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αντιστροφή του κλίματος, ενδεχομένως και σε διεθνές επίπεδο.