Με ρυθμό μικρότερο του 4% θα συρρικνωθεί η ε ελληνική οικονομία, προβλέπει  ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ εμφανίζεται βέβαιος ότι η χώρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι Έλληνες θα αρχίσουν και πάλι τις δαπάνες, ενώ στελέχη της εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η χώρα θα καταφέρει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από μη καταβληθέντες φόρους.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών στελεχώνει ειδική ομάδα «κρούσης», που θα αποτελείται από 200 ελεγκτές, για την είσπραξη του ΦΠΑ από 65.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εντοπιστεί ότι δεν έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ ή δεν έχουν καταβάλει το φόρο, δίνοντάς τους όμως την ευκαιρία να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση.

Ειδικότερα, θα προσέρχονται στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν φορολογικό πρόβλημα οι οποίες έχουν ήδη καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο.

Αμέσως θα γνωστοποιούν στον υπόχρεο επιχειρηματία το ύψος της οφειλής του και θα τον καλούν να καταβάλει μέρος αυτής, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τη δυνατότητα να το εξοφλήσει σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Στο μεταξύ η συρρίκνωση της οικονομίας το 2011 θα είναι μικρότερη του 4% που προβλέπεται για το 2010 και η χώρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να μειώσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη το 2011, αλλά πολύ λιγότερο αρνητική. Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει και πάλι και θα στηριχτεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας», σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από