Το νερό στο Ταϊτζί θα βαφτεί και φέτος κόκκινο από το αίµα των δελφινιών. Απτόητοι από τη διεθνή κατακραυγή, οι ψαράδες του ιαπωνικού αυτού χωριού βγήκαν και πάλι χθες στη θάλασσα για να σκοτώσουν τα δελφίνια.


Παρόλο που η σφαγή στο ια πωνικό αυτό ψαροχώρι έγι νε γνωστή προκαλώντας φρίκη σ’ όλο τον κόσµο χάρη στο βραβευµένο µε Οσκαρ ντοκιµαντέρ «Τhe Cove» (Ο κόλπος των δελφι νιών) του Ελληνοαµερικανού Λούι Ψυχογιού, οι Γιαπωνέζοι δεν λένε να τη σταµατήσουν. Το κυνήγι των δελφινιών αρχίζει κάθε χρόνο την 1η Σεπτεµβρίου στο Ταϊτζί και θα πραγµατοποιηθεί και φέτος, όπως ανακοίνωσε µία αλιευτική οργάνωση, αν και χθες τα αλιευτικά επέστρεψαν άδεια.

Απειλές

Ο πρωταγωνιστής του «Τhe Cove» βρίσκεται στην Ιαπωνία για να διαµαρτυρηθεί, όµως αναγκάστηκε να µαταιώσει την επίσκεψή του στον τόπο της σφαγής λόγω των απειλών που δέχθηκε από µία υπερεθνικιστική οργάνωση. Αντί λοιπόν να πάει στο Ταϊτζί, ο Ρικ Ο’Μπαρι, ο οποίος εκπαίδευε τα δελφίνια της τηλεοπτικής σειράς «Φλίπερ» στη δεκαετία του 1960, παρέθεσε χθες δεξίωση σε περίπου 100 φιλόζωους σε ξενοδοχείο του Τόκιο. Και σήµερα, συνοδεία αστυνοµικών για την ασφάλειά του, θα επιδώσει στην αµερικανική πρεσβεία µία αίτηση υπογεγραµµένη από 1,7 εκατοµµύριο ανθρώ πους από 155 χώρες, οι οποίοι ζη τούν να σταµατήσει το βάρβαρο αυτό κυνήγι. Σχεδίαζε αρχικά να την επιδώσει στο ιαπωνικό υπουργείο Αλιείας, όµως θα το αποφύγει, κα τόπιν συστάσεως της ιαπωνικής αστυνοµίας…

Ο 70χρονος Ο’Μπάρι και άλλοι οικολόγοι είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν το Ταϊτζί την εποχή του κυνηγιού των δελφινιών για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην άσπλαγχνη σφαγή των θηλαστικών αυτών, που είναι από τα πλέον ευφυή του ζωικού βασιλείου.

Βάρβαρη παράδοση

Το Ταϊτζί έχει πληθυσµό 3.500

κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους υπεραµύνονται της σφαγής των δελφινιών υποστηρίζοντας ότι αφενός ανήκει στην παράδοσή τους και αφετέρου τους εξα σφαλίζει τα προς το ζην. Στο παρελθόν, µερικά από τα δελφίνια που συλλάµβαναν τα πωλούσαν σε ενυδρεία, ενώ άλλα τα έτρωγαν ή πω λούσαν το κρέας τους. Η ιαπωνική κυβέρνηση επιτρέπει το κυνήγι περίπου 20.000 δελφινιών τον χρόνο και υποστηρίζει ότι η σφαγή τους, όπως και η σφαγή των φαλαινών, δεν διαφέρει από την εκτροφή των αγελάδων και των χοίρων που προορίζονται για σφαγή…