Η αναζήτηση της ευτυχίας δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Ο συγγραφέας Νικ Παουντθάβι και ο δημοσιογράφος των «Financial Τimes» Καρλ Ουίλκινσον ανατρέπουν πολλά στερεότυπα με άρθρο τους στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται παρά δίπλα μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τους πλήθος μελετών γύρω από ένα ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα από αρχαιοτάτων χρόνων, οι συντάκτες του άρθρου επιβεβαιώνουν αυτό που οι λιγότερο ειδικοί υποψιαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό: με το χρήμα μπορεί να αγοράσει κανείς μόνο μικρές ποσότητες ευτυχίας. Μάλιστα όσο αυξάνονται τα εισοδήματά μας τόσο λιγότερο ευτυχείς είμαστε, αφού μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας. Ακόμη και αν κερδίσει κάποιος τον πρώτο αριθμό του λαχείου, θα πρέπει να κάνει υπομονή για να γίνει ευτυχισμένος. Το σοκ μιας απρόσμενης νίκης απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να «απορροφηθεί» ψυχολογικά από τον οργανισμό και σε μια τέτοια κατάσταση κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ευτυχισμένος.

Ο Νικ Παουντθάβι, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Η εξίσωση της ευτυχίας», και ο Καρλ Γουίλκινσον βεβαιώνουν επίσης ότι οι φίλοι αξίζουν σε χρήμα πολύ περισσότερο από μια Ferrari. Ο υπολογισμός της τιμής διάφορων μη εμπορεύσιμων αγαθών, όπως η φιλία ή ο γάμος, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από τον οικονομολόγο Αντριου Οσβαλντ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Βάσει αυτής της θεωρίας, μια αύξηση 1.000 στερλινών στο εισόδημα συνδέεται με μια αύξηση της ευτυχίας κατά 0,0007 βαθμούς σε μια κλίμακα ευτυχίας από το ένα έως το επτά. Από την άλλη πλευρά, η συχνή επαφή με τους φίλους αντιστοιχεί σε μια αύξηση 0,161 βαθμών. Συνεπώς, ένας άνθρωπος που δεν έχει φίλους θα χρειαζόταν μια αύξηση ύψους 230.000

στερλινών στο εισόδημά του για να είναι το ίδιο ευτυχής με κάποιον που έχει μια καλή κοινωνική ζωή. Μια Ferrari 612 Scaglietti κοστίζει κάτι λιγότερο...

Οι συντάκτες του άρθρου δίνουν και μια συμβουλή σχετικά: καλύτερα οι φίλοι να είναι ευτραφείς για να μην καταβαραθρώνεται το ηθικό μας σε περίπτωση που παίρνουμε βάρος ή που δεν μπορούμε να χάσουμε τα περιττά κιλά. Επίσης, είναι καλύτερα να χωρίζουμε από το να εξακολουθούμε να μένουμε με αυτούς που μας πληγώνουν και ακόμη καλύτερα να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα προς το διαζύγιο. Για τους άνδρες μάλιστα η χειρότερη περίοδος είναι οι 365 ημέρες που προηγούνται του διαζυγίου. Για τις γυναίκες η περίοδος της δυστυχίας προ του διαζυγίου φτάνει τα δύο χρόνια. Και μιας και ζούμε σε δύσκολους καιρούς, ας έχουμε υπόψη μας ότι η ανεργία προκαλεί αναμφίβολα δυστυχία, αλλά πολύ λιγότερη εάν χάνουν τη δουλειά τους και οι άλλοι. Το συμπέρασμα των Νικ Παουντθάβι και Καρλ Γουίλκινσον είναι ότι ευτυχία βρίσκεται στα πράγματα που έχουμε και στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. «Οταν σκεφτόμαστε το Λος Αντζελες, έρχεται στο μυαλό μας ένα ηλιόλουστο μέρος», γράφουν. «Σκεφτείτε όμως πόσα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται από τους φίλους μας και την οικογένειά μας».

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ

ότι με το χρήμα μπορεί να αγοράσει κανείς μόνο μικρές ποσότητες ευτυχίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από