«Σκούπα» μέρος δεύτερο από χθες στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, αυτήν τη φορά στο ύψος της Βούλας: τα συνεργεία καθαριότητας της Περιφέρειας Αττικής θα χρειαστούν έως και δέκα ημέρες δουλειάς μέχρι να παραδώσουν την παραλία προς αξιοποίηση…


Συνολικά εξήντα πέντε στρέμματα γης και αμμουδιάς μπήκαν αυτήν τη φορά στο πλάνο της χωροταξικής και αισθητικής αποκατάστασης, με στόχο να αναδειχθεί το φυσικό τοπίο της παραλίας και, το κυριότερο, να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Οπως έλεγαν στελέχη της Περιφέρειας, η εικόνα της περιοχής στον χώρο του παλαιού κάμπινγκ, δίπλα στο ΠΙΚΠΑ, θύμιζε κάτι από ανεξέλεγκτη χωματερή.

«Η συγκεκριμένη παλαιά εγκατάσταση του ΕΟΤ που τώρα κατεδαφίζουμε είχε πολλά παρατημένα φερτά υλικά τριγύρω της: από τόνους μπάζων και χωμάτων, που ιδιώτης εκμεταλλευόταν ακόμα και προς πώληση, έως κομμένους κορμούς δέντρων, δίπλα σε στοίβες με ξερά χόρτα και φύκια, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να αποτελέσουν εύφλεκτες ύλες, σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά στη γύρω κατοικημένη περιοχή. Εκτός αυτών, και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις-χώροι εξυπηρέτησης του παλαιού κάμπινγκ (αποδυτήρια, ντουζιέρες, αναψυκτήριο, τουαλέτες και κουζίνα), που είχαν συντηρηθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οπότε κι έπαψαν πια να λειτουργούν, είχαν γίνει πλέον καταφύγιο για άστεγους, τοξικομανείς και λοιπούς περιθωριακούς. Είχαν, μάλιστα, υποστεί πλιάτσικο. Για την ακρίβεια είχαν λεηλατηθεί, από άκρη σ΄ άκρη: άγνωστοι εξαφάνισαν τα πάντα από τις κτιριακές υποδομές τους, ξήλωσαν πόρτες και παράθυρα, πρίζες, καλώδια και σωλήνες ύδρευσης», λέει στα «ΝΕΑ» ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ηλίας Λιακόπουλος.

«Δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει άλλο εδώ αυτή η χαβούζα και εστία μόλυνσης, το μόνιμο μπλοκάρισμα της ακτής. Απεναντίας, πρόθεσή μας είναι να παραδώσουμε σε ευπρεπή κατάσταση και την υπόλοιπη παραλία στο σύνολό της, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει με την εν εξελίξει επιχείρηση «Ελεύθερες παραλίες στους πολίτες». Για τον σκοπό αυτό, προγραμματίζονται ήπιες αναπλάσεις, με τη δημιουργία διαδρομών πεζοπορίας κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, αλλά και ποδηλατοδρόμων στο επάνω μέρος του δρόμου. Ταυτόχρονα, προωθείται και η ελεύθερη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά…», λέει.

Γενικό λίφτινγκ

Η απομάκρυνση όλων των συρματοπλεγμάτων και των λοιπών φυσικών παραλιακών εμποδίων είχε αρχίσει στις 12 Μαΐου, σε μια ακτίνα δύο χιλιομέτρων, μεταξύ των Δήμων Ελληνικού και Αλίμου. Τότε, παρουσία και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στις… δαγκάνες της μπουλντόζας είχε παραδοθεί, μεταξύ άλλων, και το αυθαίρετο κτίριο όπου στεγαζόταν το πρώην νυχτερινό κέντρο «Φαντασία», στην παραλία του Αλίμου.

[ ΙΝFΟ ]

Σε εκκαθάριση τμήματος του ρέματος της Κυψέλης, μεταξύ των οδών Κρίσσης και Ερατούς, προχωρούν σήμερα συνεργεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, για την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών και τον γενικότερο καθαρισμό της περιοχής.

Στους δήμους για αξιοποίηση κάποιες εκτάσεις


ΕΜΠΛΕΞΑΝ – για άλλη μία φορά- τις γραμμές τους οι αρμόδιοι για την παραλία: περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) εξακολουθεί να παραμένει το πρώην κάμπινγκ στην παραλία της Βούλας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε χθες επιχείρηση εκκαθάρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και την Περιφέρεια Αττικής. Η επισήμανση αυτή από τα στελέχη της ΕΤΑ δημιουργεί θέμα για την όλη επιχείρηση που έχει αναλάβει το ΥΠΕΚΑ στην περιοχή της παραλίας.

Κύκλοι της ΕΤΑ ανέφεραν συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα μεγάλο «φιλέτο», το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αξιοποίησης όλων των μεγάλων τουριστικών ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία και παρέμεναν «βαλτωμένα» την τελευταία πενταετία…

Προηγουμένως, το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει ότι «σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΤΑ θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον στην ανάπλαση του χώρου, προκειμένου να δοθεί σε δημόσια χρήση και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία για όλους τους πολίτες».

Η ΕΤΑ, όπως ανέφεραν κύκλοι της εταιρείας, έχει ήδη αποφασίσει να παραχωρήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση ορισμένες εκτάσεις για την αξιοποίησή τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ωστόσο, πρόσθεταν με νόημα, στις εκτάσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται το «φιλέτο» του πρώην κάμπινγκ της Βούλας. Πάντως, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι η προσπάθεια που έχει αρχίσει από το ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση των ακτών και την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Αττικής στους πολίτες της «είναι κοινή και θα συνεχιστεί και με τη συνδρομή της ΕΤΑ».