«Παγίδα» αποδείχθηκε για τον Τάσο Μαντέλη η επί της ουσίας της υπόθεσης απολογία του και η προσπάθειά του να αποσυνδέσει τις «χορηγίες» των 440.000 γερμανικών μάρκων από τις συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΤΕ με τη Siemens την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Μεταφορών.
Στις πιεστικές ερωτήσεις της ανακρίτριας κ. Μαρίας Νικολακέα, ενώπιον της οποίας απολογήθηκε την περασμένη Δευτέρα για τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός έδωσε… αποκαλυπτικές απαντήσεις, επιμένοντας ότι παραμένει άγνωστο ακόμη και σήμερα το πρόσωπο που ενίσχυσε τον προεκλογικό του αγώνα με το ποσό των 240.000 γερμανικών μάρκων τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2000, με κατάθεση στον λογαριασμό που διατηρούσε σε ελβετική τράπεζα ο κουμπάρος του, με τον κωδικό Α. Rocos! Περίπου την ίδια απάντηση άλλωστε έδωσε ο κ. Μαντέλης και στην ερώτηση της κ. Νικολακέα σχετικά με την κατάθεση των 200.000 μάρκων, στον ίδιο λογαριασμό, στις 3/11/1998 από τη γερμανική εταιρεία Siemens: «Τέλη Οκτωβρίου του 1998, ενδεχόμενα και αρχές Νοεμβρίου, δέχθηκα τηλεφώνημα από κάποιον που μου συστήθηκε ως εκπρόσωπος της διοίκησης της Siemens Γερμανίας, μου είπε το όνομά του αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ, ο οποίος μου είπε ότι η εταιρεία, η Siemens, εκτιμώντας με ως προσωπικότητα προφανώς γι΄ αυτό που πρεσβεύω θέλει να με υποστηρίξει με μια χορηγία για τον εκλογικό μου αγώνα. Δεν μου είπε ποσόν, μου είπε όμως ότι είναι κάτι που βρίσκεται στα λογικά πλαίσια των χορηγιών που δίνονται για εκλογικούς αγώνες. Δεν θυμάμαι ακριβώς τη στιχομυθία, αλλά αυτό είναι το γενικό νόημα».

Η απάντηση αυτή προκάλεσε την εύλογη απορία της ανακρίτριας, αν είναι δηλαδή λογικό να δέχεται από αγνώστους χρήματα χωρίς να γνωρίζει τον λόγο και τη σκοπιμότητα της παροχής.

«Τίποτα επιλήψιμο»

«Η προσφορά ήταν από τη διοίκηση της Siemens Γερμανίας, δεν συνδεόταν με τίποτα επιλήψιμο και κάτω από αυτές τις συνθήκες εκείνη τη στιγμή αυτήν την εικόνα είχα. Εκ των υστέρων είδα ότι ήταν ένα τεράστιο πολιτικό λάθος, το κόστος του οποίου πληρώνω», απάντησε ο κ. Μαντέλης.

Στη συνέχεια όμως η κ. Νικολακέα εστίασε τις ερωτήσεις της στην ενδεχόμενη διασύνδεσή του με τη γερμανική εταιρεία, δεδομένου ότι η Siemens υπήρξε αντισυμβαλλόμενη εταιρεία του ΟΤΕ και ο ίδιος την ίδια περίοδο ήταν εποπτεύων υπουργός. «Εχω την πεποίθηση ότι δεν ζημίωσα τον ΟΤΕ αλλά με τις ενέργειες που έκανα τον ωφέλησα. Η χορηγία δεν είχε σχέση με τον ΟΤΕ, δεν συνδυαζόταν με τα καθήκοντά μου και δεν μπορούσε να βλάψει και τον ΟΤΕ», απάντησε, υποστηρίζοντας ότι η Siemens δεν είχε καμιά υποχρέωση απέναντί του.

«Δεν πέρασε από το μυαλό μου»!

«Ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου να κερδοσκοπήσω από τις πολιτικές θέσεις που πέρασα. Τούτο φαίνεται και από την περιουσία μου, το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου, τον τρόπο ζωής μου. Αν είχα κερδοσκοπήσει δεν θα έτρεχα, όταν έπαψα να είμαι βουλευτής, στη θέση μου και στην ηλικία μου στις στέπες της Ασίας για να εξασφαλίσω καλύτερη ζωή στην οικογένειά μου».

Σημειώνεται πάντως ότι η κ. Νικολακέα επέμεινε ιδιαίτερα τόσο στο γεγονός ότι ο πρώην υπουργός άνοιξε λογαριασμό στο όνομα άλλου, σε ελβετική τράπεζα και μάλιστα με κωδικό ενώ η εκλογική χορηγία δεν απαγορευόταν από τον νόμο, όσο και σε λεπτομέρειες που αφορούν την έγκριση της σύμβασης μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, προκειμένου να θεμελιώσει το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο η χορηγία ήταν «δώρο» για την εν λόγω έγκριση που αντιστοιχούσε σε σύμβαση πενταετούς ισχύος, ύψους 158.018.800.000 δραχμών.

ΑΠΟΡΙΑ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ

«Είναι λογικό να δέχεται κάποιος από αγνώστους χρήματα χωρίς να γνωρίζει τον λόγο και τη σκοπιμότητα της παροχής;»

Αρνήθηκε τις 35 συναντήσεις με Χριστοφοράκο


ΣΚΑΝΔΑΛΟ χαρακτήρισε την υπόθεση της Siemens ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Καταθέτοντας χθες για περίπου μία ώρα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίστηκε πως το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στις συμβάσεις που υπέγραψε η γερμανική εταιρεία με τον ΟΣΕ και τον ΟΤΕ.

Πάντως ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, όπως σημείωναν βουλευτές της Επιτροπής, αρνήθηκε ότι είχε περίπου 35 συναντήσεις με τον τέως ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο, λέγοντας ότι ήρθε σε επαφή μαζί του «μόνον δυο- τρεις φορές για λόγους αβροφροσύνης».