ΤΡΙΤΗ και… φαρμακερή ήταν η χθεσινή αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά τις τυχόν ευθύνες υπουργών της Ν.Δ. στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Πέρυσι η τότε κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε τον δρόμο της φυγής αποχωρώντας από την ψηφοφορία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, φέτος ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε χθες ανάλογη τακτική και αποχώρησε από την Προκαταρκτική Κοινοβουλευτική Επιτροπή καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ πως «επιχειρεί να συντηρήσει ένα σκάνδαλο-παρωδία χωρίς ίχνος ροής πολιτικού χρήματος με προφανή σκοπό να παραπέμψει υπουργούς της Ν.Δ. στο Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα χωρίς να έχει διαπιστωθεί η οποιαδήποτε ζημιά του Δημοσίου».

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην κατάθεσή του στην Εξεταστική χαρακτήρισε- σύμφωνα με τους βουλευτές- το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου «από τις υποθέσεις που όζουν» και άφησε να εννοηθεί πως οι συναλλαγές που έγιναν έχουν οσμή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο υπόμνημα που ο ίδιος κατέθεσε στην Εξεταστική κάνει λόγο για σειρά παραβάσεων που είχε η Μονή Βατοπεδίου με τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου και σημειώνει πως η πλειονότητα των περίεργων δοσοληψιών έχουν να κάνουν με πλημμελείς ελέγχους για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρονται οι τράπεζες Πειραιώς, Αλφα, Εμπορική, Μillennium και Κύπρου, στις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος επέβαλλε πρόστιμα από 100.000 έως 170.000 ευρώ. Ακόμη κατέθεσε ότι η Μονή Βατοπεδίου είχε συνάψει έξι δανειακές συμβάσεις ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 115 χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Μarfin Εgnatia Βank.