ΣΕ ΜΙΑ περίοδο κρίσης, ο πολιτισµός έρχεται από πολλά νησιά µας σαν αντίδοτο να γλυκάνει τις ψυχές των ταλαιπωρηµένων κατοίκων της χώρας αυτής. Πολλοί δήµοι και άλλοι οργανισµοί, παρά τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουν, φρόντισαν και φέτος να επενδύσουν στον πολιτισµό.

Αξιόλογες εκδηλώσεις σε µικρά και µεγάλα ελληνικά νησιά έδωσαν µια ξεχωριστή, ευχάριστη νότα σαν απάντηση στην κατήφεια και τη µιζέρια της εποχής και προσέφεραν στους ντόπιους και σε όσους µπόρεσαν να κάνουν διακοπές θαυµάσιες στιγµές.

Το πιο σηµαντικό είναι ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις είχαν ποιότητα και αυτό αποτελεί δείγµα εκπολιτισµού και ενδιαφέροντος από το κοινό να απολαύσει κάτι το διαφορετικό.

Σε µεγάλα νησιά, όπως π.χ. στην Κω στο πλαίσιο των «Ιπποκράτειων 2010» έγινε ολονύκτια ανάγνωση – τραγούδισµα της «Οδύσσειας» του Οµήρου, που άρχισε στις 8 το βράδυ και τελείωσε στις 8 το πρωί της εποµένης και στη διάρκεια της οποίας πάνω από 200 άτοµα διάβασαν σε διαφορετικές γλώσσες αποσπάσµατα από τα ένδοξα έπη, ενώ στη µικρή Σύµη δόθηκε συναυλία κλασικής µουσικής µε συγκρότηµα από την Αυστρία, το οποίο έκανε ανάλογες εµφανίσεις στη Νίσυρο και την Κω. Αντίθετα η «πλούσια» Ρόδος υστέρησε και φέτος εξοργιστικά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ακόµη, είναι παρήγορο για τη διατήρηση της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς ότι παντού όλες οι εκδηλώσεις διανθίστηκαν µε χορούς, τραγούδια και παραστάσεις µε τα ήθη και τα έθιµα κάθε τόπου και τη συµµετοχή κυρίως νέων που δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την παράδοσή µας.

Αντίθετα, ο κόσµος φέτος το καλοκαίρι γύρισε επιδεικτικά την πλάτη σε πολλούς επώνυµους καλλιτέχνες και συγκροτήµατα από την Αθήνα που πήγαν στα νησιά για να κάνουν κυρίως τις λεγόµενες «αρπαχτές». Σε µια περίοδο δεινής οικονοµικής στενότητας, κανένας πλέον δεν είναι διατεθειµένος να πληρώσει ένα πανάκριβο εισιτήριο για να δει µια δήθεν «φίρµα».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στο φετινό δύσκολο από κάθε πλευρά καλοκαίρι, ο πολιτισµός στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί τη σωστή επένδυση κόντρα στον καταιγισµό των οικονοµικών µέτρων που σαρώνουν τη χώρα. Αρκεί όµως και εδώ να αποφευχθούν οι σπατάλες και οι δαπάνες σε αµφιβόλου ποιότητας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.