Η «δεύτερη φορά» µειώνει τις πιθανότητές σου για να επιτύχεις ό,τι και την πρώτη, σύµφωνα µε τους λάτρεις της στατιστικής. Ο «σκληρός δίσκος» µε τα παραδείγµατα µάλλον τους δικαιώνει, αλλά ο Ερνέστο Βαλβέρδε και ο Νίκος Νιόπλιας θα επιδιώξουν να ανοίξουν ξεχωριστό αρχείο για να αποφύγουν τη σκληρή πραγµατικότητα της πεπατηµένης.

Συνοµήλικοι είναι ο Νιόπλιας µε τον Βαλβέρδε, αφού τους χωρίζουν µόλις έντεκα µήνες και ο καθένας από την πλευρά του θα επιδιώξει να φτάσει πρώτος στο νήµα.

Κοινό σηµείο; Και οι δύο έχουν πανηγυρίσει το πρώτο τους νταµπλ ως προπονητές µε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυµπιακό, και στη δεύτερη απόπειρα θα έχουν πλεονεκτήµατα αλλά και «δύσκολες πίστες» που θα πρέπει να ξεπεράσουν.

Ο Νιόπλιας καλείται να ξεκινήσει αυτή τη φορά από την αφετηρία του καλοκαιριού, καθώς την προηγούµενη σεζόν διαδέχτηκε τον Τεν Κάτε στα µισά της διαδροµής και οδήγησε τελικά την οµάδα στους τίτλους. Διαθέτει υπεροχή στον τοµέα της οµοιογένειας, αφού µόνον ο Γκοβού προστέθηκε, ο οποίος είναι καλύτερος του Σαλπιγγίδη στη δεξιά πλευρά της µεσαίας γραµµής και όλη η αλυσίδα ίσως να καλύψει τον αδύναµο κρίκο στο κέντρο της άµυνας, όπου κανείς δεν ξέρει αν θα δώσει λύση ο Μπουµσόνγκ.

Θέλει να βρει και θέση στον Νίνη, οπότε ένα σηµαντικό ζητούµενο είναι πώς θα διαχειριστεί τους «αντιρρησίες» του πάγκου.

Ο Βαλβέρδε ξεκινά έχοντας ως «κάβα» την εµπιστοσύνη και των οπαδών αλλά και της νέας ιδιοκτησίας. Η «καταστροφή» του Ολυµπιακού στα προκριµατικά του Εuropa League µάλλον του δηµιουργεί πρόσφορο έδαφος, αφού η οµάδα του θα δίνει ένα µατς την εβδοµάδα σε αντίθεση µε τον βασικό ανταγωνιστή του, που θα ταξιδεύει συνεχώς τουλάχιστον µέχρι τον Δεκέµβριο. Απλά ο Βάσκος υποχρεώνεται να φτιάξει από την αρχή το πιο σηµαντικό κοµµάτι της ενδεκάδας, από τη µεσαία γραµµή και πάνω, µε όλους τους παίκτες καινούργιους.

Ο χρόνος θα δείξει…