«Για να σε σέβονται πρέπει να τους σέβεσαι. Βλέπω τους παίκτες με στοργή. Παιδιά είναι»… Λόγια του διαιτητή Ρομπέρτο Ροζέτι, στην τελευταία του συνέντευξη στην «Γκατζέτα» (4-6-2010), πριν από το Μουντιάλ.


Δυστυχώς ο ίδιος δεν σεβάστηκε το Μεξικό, στο ματς με την Αργεντινή, ούτε είδε στοργικά όλα τα «παιδιά», αφού κατακύρωσε ένα 100% αντικανονικό γκολ υπέρ της ομάδας του Μαραντόνα. Αποτέλεσμα, η αποπομπή του από το Παγκόσμιο Κύπελλο, την ίδια στιγμή που μία τεράστια χώρα 110 εκατ. κατοίκων, το Μεξικό, τον καταριέται και τον αναθεματίζει…

Ο Ροζέτι, 42 ετών, ήταν μέχρι προχθές το αγαπημένο παιδί της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, στον χώρο της διαιτησίας. Το τωρινό είναι το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο συμμετείχε (έπαιξε και το 2006), ενώ συμμετοχές είχε και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Ο Ροζέτι προοριζόταν να διευθύνει τον τελικό ή έναν από τους δύο ημιτελικούς του Μουντιάλ. Μετά τη διαιτησία του στο ματς Αργεντινής- Μεξικού ωστόσο η ΦΙΦΑ τον έβαλε… σηκωτό μέσα σε ένα αεροπλάνο και τον έστειλε σπίτι του!

Στο ίδιο αεροπλάνο μπήκε και ο διαιτητής Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετός, ιταλικής καταγωγής) ο οποίος τα έκανε μούσκεμα στο παιχνίδι Ουρουγουάης- Νότιας Αφρικής, σφυρίζοντας ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της Ουρουγουάης και αποβάλλοντας αναίτια τον τερματοφύλακα της Νότιας Αφρικής, που δήλωσε εξοργισμένος: «Εάν θέλουν τους διαιτητές χωρίς λάθη, ας βάλουν μία μηχανή να διευθύνει τους αγώνες. Επιτρέπουν σε άσους δισεκατομμυρίων να χάνουν σίγουρα γκολ, να κάνουν τραγικά λάθη και αποκεφαλίζουν εμάς, που εισπράττουμε ψίχουλα»…

ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ

Με 189 παιχνίδια στη Serie Α, ο Ροζέτι θεωρείται η κορυφαία σφυρίχτρα της Ιταλίας. Είναι πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο νοσοκομείο του Κοτολένγκο. Φαν της ροκ μουσικής και σινεφίλ, στην- προφητική όπως αποδείχτηκε- συνέντευξή του στην «Γκατζέτα» είχε επισημάνει: «Ξέρω ότι θα με παρακολουθούν 37 κάμερες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η πίεση θα είναι αφόρητη. Πώς θα αντιδράσω; Δεν θα σκέφτομαι! Θα σφυρίζω ό,τι βλέπω, ενστικτωδώς. Στο γήπεδο πηγαίνω πάντοτε με ταξί. Τηλεφωνώ στη γυναίκα μου πριν από τον αγώνα και στη συνέχεια κλείνω το κινητό»!

Με κλειστό κινητό η ζημιά έγινε. Κανένας δεν ειδοποίησε τον Ροζέτι για το καραμπινάτο οφσάιντ – γκολ που πέτυχε ο Τέβες εις βάρος του Μεξικού. Εάν ήταν ανοικτό το κινητό, δεν θα είχε γλιτώσει σήμερα το κεφάλι του;

Είπε


ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

«Ο Ζοζέ δεν κάνει τίποτα στην τύχη.

Και διαβάζει τα πάντα πριν από τον αγώνα» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

«Δήλωσα εισοδήματα περίπου 200.000 ευρώ. Είμαι νομοταγής και ειλικρινής πολίτης» ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΜΠΙΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

«Οι ταινίες του μου δίνουν κουράγιο. Ολοι του οι ρόλοι είναι προσεγμένοι»

ΑΙΧΜΕΣ Λάβετε θέσεις, έτοιμοι…

» Της , Εύης Ελευθεριάδου


ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ οκτάδα ιδιαίτερα γοητευτική είναι το αποτέλεσμα των δύο πρώτων γύρων στη Νότια Αφρική. Τέσσερις νοτιοαμερικάνικες ομάδες που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τους δύο ημιτελικούς σε Κόπα Αμέρικα, μαζί με τις τρεις καλύτερες- με διαφορά- της Ευρώπης και μία ντόπια εκπρόσωπο που έχει τις ευχές όλης της αφρικανικής ηπείρου και τη συμπάθεια των υπολοίπων.

Η Βραζιλία έδωσε δείγματα της ομάδας που όλοι χαιρόμαστε να βλέπουμε στο ματς με τη Χιλή και μας έκανε να ανυπομονούμε για τη συνέχεια. Η Αργεντινή διψασμένη και παθιασμένη παίζει (και) για τον Μαραντόνα και είναι σίγουρο πως μπορεί να κάνει τα πάντα. Η Ουρουγουάη και η Παραγουάη, ερωτηματικά στο ξεκίνημα του Μουντιάλ, απέδειξαν ότι οι Λατίνοι, αντίθετα με τους κουρασμένους Ευρωπαίους, είναι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση τη σωστή στιγμή.

Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία έχουν παίξει την καλύτερη μπάλα, μαζί με Βραζιλία και Αργεντινή, και δικαίως βρίσκονται για μία ακόμα φορά στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Τέλος, η Γκάνα έχει παίκτες τεχνίτες και οδηγό- αλλά και βάρος- την ελπίδα των Αφρικανών. Με σύμμαχο την τύχη της αρχικής κλήρωσης, απέφυγε τα μεγαθήρια και μπορεί να φτάσει στους τέσσερις.

Στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια περιμένουμε θέαμα, γκολ και πολλή αγωνία.