Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ήταν πρωτόγνωρη. Για πάνω από πέντε ώρες(!) ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου άκουγε στη Ρόδο τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων της Δωδεκανήσου να τον ενηµερώνουν για τα χρονίζοντα προβλήµατα της περιοχής και των νησιών του Αιγαίου. Παρόντες και επτά υπουργοί και υφυπουργοί που άκουγαν από πρώτο χέρι ζητήµατα τα οποία είχαν σχέση µε τις αρµοδιότητές τους.

Αναπτύχθηκε ένας γόνιµος διάλογος που ξέφυγε από τα στενά κοµµατικά όρια, αφού οι µισοί – τουλάχιστον – από τους τοπικούς παράγοντες που παρευβρέθηκαν στη σύσκεψη ανήκουν στη Νέα Δηµοκρατία, κάποιοι µάλιστα φρόντισαν να το πουν οι ίδιοι στον Πρωθυπουργό!.. Βέβαια είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα το γνωστό διάγγελµα από το ακριτικό Καστελλόριζο, αυτό όµως δεν εµπόδισε να πραγµατοποιηθεί πολύωρη συζήτηση σε κλίµα αισιοδοξίας για το µέλλον της χώρας, αισιοδοξία που προσπάθησε να εµφυσήσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στους παρευρισκοµένους – και την επόµενη ηµέρα από τον Δήµο Πεταλούδων – κατοίκους.

Η σύσκεψη είχε όµως κι έναν άλλο συµβολισµό. Δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη οι πρωτοκλασάτοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζουν το ίδιο υπόµνηµα σε κάθε κυβερνητικό παράγοντα, αλλά τα µέλη της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής που βρίσκονται πιο κοντά στον λαό και γνωρίζουν τα προβλήµατά του. Αυτούς άκουσε ο Πρωθυπουργός και προφανώς είχε µια πιο καθαρή και γνήσια εικόνα για το τι συµβαίνει στον τόπο.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο νεοδηµοκράτης δήµαρχος της Ρόδου ο οποίος, αφού άκουσε την εισήγηση του Πρωθυπουργού, έφυγε για να κηρύξει την έναρξη ενός συνεδρίου και έτσι έχασε την ευκαιρία να ενηµερώσει τον κ. Παπανδρέου για τα προβλήµατα της πόλης. Προφανώς είχε την άποψη ότι θα ξαναβρεί στην καριέρα του την ευκαιρία να συζητά µε Πρωθυπουργό για πέντε ολόκληρες ώρες!..

Η επίσκεψη στο Καστελλόριζο και η σύσκεψη στη Ρόδο ήταν η αρχή µιας εκστρατείας του Πρωθυπουργού σε ολόκληρη την Ελλάδα για να ενηµερωθεί για τα κατά τόπους προβλήµατα.

Ελπίζουµε οι συσκέψεις αυτές να έχουν και ένα ουσιαστικό αποτέλεσµα για κάθε περιοχή.