«ΕΙΝΑΙ πολύ όμορφο να μπορείς να ακολουθείς την κοινωνία και να μην την αφήνεις να σε προσπερνά. Με το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, προχωράμε κι εμείς μαζί της, αισθανόμαστε πως παραμένουμε νέοι, βρίσκουμε καινούργια ενδιαφέροντα και δεν αδρανοποιούμαστε».

Αν για τις νεώτερες γενιές η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή των κινητών τηλεφώνων είναι κάτι με το οποίο έχουν εξοικειωθεί απόλυτα, για την 73χρονη κ. Λασκαρίνα Ζάκου και τους συνομηλίκους της αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Η τεχνολογία για την τρίτη ηλικία φαντάζει κάτι ξένο, άγνωστο και πολλές φορές τρομακτικό. Αυτό το δεδομένο σκέφτηκαν να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Εχεδώρου στη Θεσσαλονίκη και να φέρουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας πιο κοντά στη χρήση της τεχνολογίας, ώστε και εκείνα να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

«Στην αρχή υπήρξαν δυσκολίες, καθώς πολλοί δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα, ενώ δεν ήταν εύκολο να τα κατανοήσουν. Αρχικά προσπαθήσαμε να τους φέρουμε σε επαφή με νέες οικιακές συσκευές, να τους μάθουμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου και τι πρέπει να αποφεύγεται, για τα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων, αλλά, κυρίως, να τους ενημερώσουμε για τα προγράμματα τηλεπρόνοιας και τηλεϊατρικής, που θα τους κάνουν να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, έμαθαν τη χρήση του Διαδικτύου ώστε να συλλέγουν πληροφορίες, να διαβάζουν εφημερίδες ή να κλείνουν κάποιο ταξίδι. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα, γιατί ένιωθαν πως τόσα χρόνια ήταν έξω από την εξέλιξη της κοινωνίας», αναφέρει ο κ. Απόστολος Τσαγκάρης, καθηγητής Α-ΤΕΙΘ, που ανέλαβε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων. Μαθήματα για 4 μήνες

Στο πρόγραμμα του «Πανεπιστημίου για την τρίτη ηλικία» που κράτησε 4 μήνες συμμετείχαν περίπου 75 άτομα, ενώ ήδη εκφράζουν την επιθυμία να συνεχιστεί. «Θέλαμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα και να δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους που ουσιαστικά δεν πρόλαβαν την τεχνολογία, να μάθουν για τις δυνατότητές της και να κάνουν τη ζωή τους ακόμα καλύτερη», επισημαίνει η υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Εχεδώρου κ. Ιωάννα Χριστοφορίδου. «Στο σπίτι αγοράσαμε υπολογιστή και μπαίνω να διαβάσω ειδήσεις από όλο τον κόσμο και να ενημερώνομαι. Τα εγγόνια μου με βλέπουν και με καμαρώνουν που μπορώ κι εγώ να κάνω ό,τι και αυτά», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ζάκου.

ΤΙ ΕΜΑΘΑΝ

Οι σπουδαστές της τρίτης ηλικίας έμαθαν τη χρήση Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας