Μια νέα εκδοχή απέκτησε το αίνιγμα της καταγωγής του σκύλου μετά τον ισχυρισμό Αμερικανών επιστημόνων ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν κατάγεται από την Ανατολική Ασία, όπως υποστηρίζει παλαιότερη έρευνα, αλλά από τη Μέση Ανατολή.


Τα συμπεράσματα των Μπίτζετ Μ. Φον Χολντ και Ρόμπερτ Κ. Γουέιν, καθηγητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τοποθετούν στο ίδιο μέρος την πρώτη γνωστή εξημέρωση ζώου- αυτή των σκύλων- με την εξημέρωση άλλων ζώων και την καλλιέργεια φυτών, ενισχύοντας τη σχέση ανάμεσα στο πρώτο ζώο που εισήχθη στην ανθρώπινη κοινωνία και τη συνακόλουθη ανακάλυψη της γεωργίας πριν από 10.000 χρόνια. Επίσης, το συμπέρασμα ότι ο σκύλος κατάγεται από τη Μέση Ανατολή συνάδει περισσότερο με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή, ενώ έδωσε τη δυνατότητα στους γενετιστές να ξαναγράψουν ολόκληρη την ιστορία καταγωγής του σκύλου- από την πρώτη σύνδεση ανάμεσα σε λύκους και πρωτόγονους κυνηγούς πριν από 20.000 χρόνια έως τη δημιουργία πολλών ειδών και φυλών που γνωρίζουμε σήμερα. Οι δυο Αμερικανοί επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμά τους αφού ανέλυσαν πολλά γονίδια λύκων και σκύλων απ΄ όλο τον κόσμο. Με βάση την ανάλυση του DΝΑ διαπίστωσαν ότι τα γονίδια λύκων και σκύλων παρουσιάζουν τις περισσότερες ομοιότητες στη Μέση Ανατολή αν και γονιδιακή επικάλυψη εντοπίστηκε και ανάμεσα στους λύκους και τους σκύλους της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η υπόθεση των δυο καθηγητών είναι ότι πιθανότατα οι λύκοι εξημερώθηκαν στη Μέση Ανατολή. Αλλά όταν οι σκύλοι εξαπλώθηκαν στην Ανατολική Ασία σημειώθηκαν διασταυρώσεις, κατά τις οποίες το γονιδίωμα των σκύλων δέχθηκε περισσότερα γονίδια λύκων.

Στην προϊστορική εποχή οι άνθρωποι ζούσαν σαν περιπλανώμενοι κυνηγοί και συλλέκτες καρπών. Ο δρ. Γουέιν πιστεύει ότι οι λύκοι άρχισαν να ακολουθούν τους ανθρώπους για να εξασφαλίσουν την τροφή τους από τα τραυματισμένα θηράματα ή τα ψοφίμια. Κάποια στιγμή, μια ομάδα λύκων που έτυχε να είναι μικρότερη και λιγότερο απειλητική, ανέπτυξε μια σχέση εξάρτησης από τους ανθρώπους λειτουργώντας ως φύλακας στις πρωτόγονες κοινότητες. Αρκετά χιλιάδες χρόνια αργότερα, στις πρώτες οργανωμένες κοινότητες στη Μέση Ανατολή, πριν από 15.000 χρόνια, οι άνθρωποι άρχισαν να φροντίζουν για την τροφή των τετράποδων φίλων τους, των πρώτων σκύλων.