ΠΡΩΤΑ ΗΡΘΕ η απόδειξη πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Κατόπιν οι ερευνητές εντόπισαν τη σχέση ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και τις χρόνιες ασθένειες. Και τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει μία ακόμα απειλή για την υγεία: το «κάπνισμα από τρίτο χέρι». Η έννοια του «τριτογενούς καπνίσματος» άρχισε να συζητείται πριν από περίπου έναν χρόνο εξαιτίας μιας έρευνας του Τζόναθαν Γουίνικοφ, από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία στις μαλακές επιφάνειες των επίπλων, στα ρούχα και αλλού σε εσωτερικούς χώρους κοκτέιλ τοξινών μπορεί να παραμείνει για ώρες ή και μέρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου. Το φαινόμενο αυτό, σημείωνε ο δρ Γουίνικοφ, είναι ιδιαίτερα έντονο στους περιορισμένους χώρους, όπως τα αυτοκίνητα ή τα μικρά δωμάτια. Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Μοχάμαντ Σλάιμαν, από το Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, επεχείρησε να αναλύσει αυτές ακριβώς τις εμπλεκόμενες τοξίνες και να αξιολογήσει τον κίνδυνο που ενέχουν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως σημαντικές ποσότητες καρκινογόνων χημικών παράγονται στις επιφάνειες των εσωτερικών χώρων που επιμολύνονται από τον καπνό του τσιγάρου ακόμα και ώρες ή και μέρες αφότου ο καπνιστής εγκαταλείψει τον χώρο. Η νικοτίνη, επισημαίνουν στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», παραμένει στις επιφάνειες των εσωτερικών χώρων για μεγάλο διάστημα και αλληλεπιδρά με το νιτρώδες οξύ που σχηματίζει το αέριο νιτρώδες οξείδιο- απελευθερώνεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τις συσκευές αερίου. Όταν συνδυάζονται, η νικοτίνη και το νιτρώδες οξύ, σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες (ΤSΝΑ).

«Το να καπνίζει κάποιος έξω είναι καλύτερο από το να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο, όμως κατάλοιπα νικοτίνης επικολλώνται στο δέρμα και τα ρούχα του καπνιστή», επεσήμανε η Λάρα Γκάντελ, που συνεργάστηκε στην έρευνα. «Τα κατάλοιπα αυτά ακολουθούν τον καπνιστή πίσω στον εσωτερικό χώρο, και διαχέονται παντού. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά. Όταν ο καπνιστής επιστρέψει στο σπίτι ή ξαναμπεί στο αυτοκίνητο, η νικοτίνη πιθανόν να επικαθήσει και στο δέρμα του παιδιού· και εφόσον υπάρχει στην ατμόσφαιρα νιτρώδες οξύ, που συνήθως υπάρχει, τότε σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες».