Σε επικίνδυνη βεντέτα εξελίσσεται η βίαιη αντιπαράθεση των φοιτητών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα παραμείνει κλειστό σήμερα με έκτακτη απόφαση της Συγκλήτου του προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.


Χθες, δεκάδες φοιτητές των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων ήρθαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες στα χέρια μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας μάλιστα ρόπαλα, λοστούς και πέτρες. Δύο φοιτητές που τραυματίστηκαν ελαφρά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Σε κλίμα έντασης, η Σύγκλητος που συνεδρίασε μετ΄ εμποδίων το απόγευμα, αποφάσισε να παραμείνει σήμερα κλειστό το Ίδρυμα για να αποφευχθεί νέα συμπλοκή, ενώ καταδίκασε τα φαινόμενα βίας και την επίθεση που φέρεται να άρχισε η ΔΑΠ.

Η πρώτη γενικευμένη συμπλοκή μεταξύ των φοιτητών σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες περισσότεροι από πέντε φοιτητές, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά.

Οι μαρτυρίες

Τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα μετά την αποτυχία της προσπάθειας για ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, για την οποία έριζαν οι δύο παρατάξεις, ξέσπασαν- σύμφωνα με τον γραμματέα της ΠΑΣΠ και φοιτητή του Πανεπιστημίου Μιχάλη Νικηφόρο που ήταν παρών- όταν ομάδα περίπου 150 μελών της ΔΑΠ τους οποίους συνόδευαν ακροδεξιοί επιτέθηκαν χωρίς λόγο σε φοιτητές μέλη της ΠΑΣΠ. Για αρκετή ώρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ, η επίθεση έγινε υπό την καθοδήγηση των επικεφαλής της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ και της ΔΑΠ Αθήνας, ενώ ο εξοπλισμός τους προδίδει ότι επρόκειτο για οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας φοιτητών και τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν πτυσσόμενα κλοπ, μαχαίρια, λοστοί, κουκούλες, κράνη, πέτρες και ξύλα…

Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνει ο φοιτητής του Πανεπιστημίου, παρών και αυτός στα επεισόδια και μέλος της ΔΑΠ, Γεράσιμος Μπαλίτσης. «Η ένταση άρχισε όταν ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ επιτέθηκε υβριστικά και προπηλάκισε τον υπεύθυνο της παράταξής μας. Ακολούθησε συμπλοκή στην οποία έφεραν και “φουσκωτούς”, η οποία γενικεύτηκε και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων συμφοιτητών μας που κατέληξαν στον Ευαγγελισμό για τις πρώτες βοήθειες. Κατέστρεψαν τα γραφεία μας και όλο το Σαββατοκύριακο απειλούσαν ότι τη Δευτέρα θα τα ξαναπούμε. Πράγματι χθες μας περίμεναν, έκλεισαν τις πόρτες για να μην μπορούμε να φύγουμε και μαζί με “φουσκωτούς” επιτέθηκαν με λύσσα». Κατά τη ΔΑΠ, η συμπεριφορά της ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έγινε αλαζονική μετά τις εκλογές, επειδή στο Ίδρυμα η ΠΑΣΠ είναι πρώτη δύναμη.

Σύμφωνα με την ΚΝΕ, οι δυνάμεις «που χρησιμοποιούν ανθρώπους της νύχτας και τραμπούκους φέρουν την κύρια ευθύνη για τη διάλυση και τον εκφυλισμό που υπάρχει στο φοιτητικό- σπουδαστικό κίνημα».

Εισαγγελέας καλεί ΕΛ.ΑΣ. για τις καταλήψεις


ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ δικογραφιών εις βάρος όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις σχολείων- μαθητών, καθηγητών ή γονέων- ζητά με παρέμβασή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο εισαγγελέας ζητά να σχηματιστούν δικογραφίες εις βάρος των καταληψιών, ανεξάρτητα αν γίνει καταγγελία από τους διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων ή όχι. «Εφόσον οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων διαπιστώσουν ότι στην περιφέρειά τους υπάρχουν δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των οποίων η ομαλή λειτουργία παρεμποδίζεται, διαταράσσεται ή διακόπτεται από τους παραμένοντες στους χώρους αυτών καταληψίες, οι Αρχές οφείλουν να σχηματίσουν ποινικές δικογραφίες», αναφέρεται στην παραγγελία. Η εισαγγελική εντολή καταλήγει με την επισήμανση ότι ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία γίνουν συλλήψεις, τότε θα ειδοποιούνται ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης καθώς και ο διευθυντής του σχολείου ώστε να μεριμνήσει για την άμεση επαναλειτουργία του.