Πρωτοποριακές προτάσεις σε όλα τα είδη της τέχνης με θεάματα στα οποία μετέχουν οι θεατές θα στεγάσουν δύο νέοι, νεανικοί πολυχώροι στου Ψυρή
Oθεατής θα πηγαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο, με φακό, ψάχνοντας τους χαρακτήρες του έργου. Τέσσερις φιγούρες από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο (Μαφάλντα, Τεντέν, Κάπτεν Χουκ, Τζέσικα Ράμπιτ), που χάνουν στο σκοτάδι την «εικόνα» τους, αποκαλύπτοντας έτσι τα σκοτεινά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Κάθε χαρακτήρας βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο μέσα στο «Κτήριο», ώστε κάθε θεατής να έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε όλους τους χώρους, επιλέγοντας τα δωμάτια που θέλει να παρακολουθήσει και τον χρόνο που θα παραμείνει σε αυτά, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να φωτίσει τα σημεία που θέλει, καθώς και να παρέμβει στη δράση.

Η πειραματική αυτή πρόταση γίνεται σε ένα νέο avant- garde πολυχώρο, μια παλιά τριώροφη πολυκατοικία στου Ψυρή, που μεταμόρφωσε ειδικά για τέτοιου τύπου προτάσεις, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης.

Ο νεαρός σκηνοθέτης που είχε εντυπωσιάσει με τα «Φτερά του έρωτα», την πρώτη μεγάλη του δουλειά, βασισμένη στην ταινία του Βιμ Βέντερς, όπου ένα πούλμαν με ηθοποιούς και θεατές περιδιάβαζε στην πόλη ξεδιπλώνοντας σε διάφορους σταθμούς εικόνες, κείμενα και ιδέες, ετοιμάζει τώρα τη βάση του, στο κέντρο της Αθήνας (Σαρρή και Αριστοφάνους), που θα λειτουργεί ακτινωτά σε ποικίλες μορφές τέχνης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Κτηρίου», όπως ονομάζεται ο πολυχώρος, ξεκινάει σύντομα τη δράση του με τρεις θεατρικές παραγωγές, εκθέσεις και συναυλίες. Πρώτη είναι η συγκεκριμένη περφόρμανς του ιδίου, που λέγεται «ΡR» και που ερευνά το είναι και το φαίνεσθαι. Στους τέσσερις χώρους με τους αντίστοιχους χαρακτήρες, προστίθενται άλλα τρία δωμάτια: στο ένα βρίσκονται συντελεστές της παράστασης και στα άλλα οι θεατές που πειραματίζονται με τη δική τους εικόνα, σκηνοθετώντας ο καθένας την παράσταση που θα δει. Παίζουν: Χάρης Απώνης, Βάλη Μαυρίδη, Νίκος Πλυτάς, Φανή Σπυριδάκη. Το «ΡR» θα παίζεται από 5 Νοεμβρίου έως 17 Ιανουαρίου.

Παράλληλα θα ανέβει η αλληγορία του Διαμαντή Γκιζιώτη «Χάνσελ και Γκρέτελ (Η εποχή των γουρουνιών)», μια σύγχρονη διασκευή του παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, όπου τα δύο αδέλφια χάνονται στη σκληρή πραγματικότητα ενός κόσμου που ζει στην πείνα- γουρουνογειτονιές στην απόλυτη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, με υποσχέσεις καλοπέρασης και πολυτέλειας. Η Φανή Σπυριδάκη και ο Χάρης Αντώνης παίζουν όλους τους ρόλους, ενώ ο DJ Τareq μιξάρει ζωντανά τις μελωδίες του Χρίστου Θεοδώρου.

Στο πρόγραμμα του «Κτηρίου» είναι και το ψυχολογικό θρίλερ του Λι Μπλέσινγκ «Down the road» (21 Ιανουαρίου έως 4 Απριλίου). Το πρωτοπαρουσιαζόμενο στη χώρα μας βραβευμένο έργο αφηγείται το πώς επηρεάζεται η σχέση ενός ζευγαριού βιογράφων, από τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με έναν θανατοποινίτη μανιακό δολοφόνο, την αυτοβιογραφία του οποίου έχουν αναλάβει να επιμεληθούν. Παράλληλα, live θα εμφανιστούν οι μουσικοί και τραγουδιστές της νεώτερης γενιάς Χρίστος Θεοδώρου και Βικτωρία Ταγκούλη, kikadot, Θανάσης Χουλιαράς, Ηρώ Σαΐα, neon κ.ά. και θα εκθέσουν οι Φαέθων Στάθης, Βασίλης Κάρδαρης (ζωγραφική), Δανάη Χατζάκη (installation), Κωνσταντίνος Τζημέας (φωτογραφία), Κωστής Ζάγκας (φωτογραφία).

ΙΝFΟ

● Πολυχώρος «Κτήριο» (Σαρρή και Αριστοφάνους, Ψυρή)

● Πολυχώρος «Ρandou» (Καραϊσκάκη 28, Ψυρή)

Μουσική, εκθέσεις και φαγητό

Δ.Κ.


Σε ένα σαλόνι του Μεσοπολέμου, με πολυτελείς καναπέδες και μια τεράστια τραπεζαρία, υποδέχονται το κοινό η Ανδριάνα Μπάμπαλη (κάθε Δευτέρα) και οι Εncardia (κάθε Παρασκευή-Σάββατο). Είναι ο πρώτος όροφος ενός νεοκλασικού κτιρίου που λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος ως πολυχώρος «Ρandou» (εκεί στεγαζόταν το εστιατόριο «Διατηρητέο») με εκθέσεις, διαλέξεις και μουσικές κάθε είδους, στην οδό Καραϊσκάκη 28 στου Ψυρή. Την εξέλιξη του τάνγκο από το ΄50 έως σήμερα παρουσιάζει το κουιντέτο Νovitango και ο Πορτογάλος Αndre Μaia τις Τετάρτες, στον ίδιο χώρο. Το αφιέρωμα «1901-1959: Μια παράσταση 78 στροφών» με τον Δαβίδ Ναχμία στο πιάνο παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, ενώ η Αθηνά Ρούτση και ο Δημήτρης Καλαντζής εμφανίζονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη αντίστοιχα. Στο υπόγειο του πολυχώρου λειτουργεί κελάρι, όπου φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Κουτσουρά με θέμα τον έρωτα και τίτλο «Ανδρόγυνον γαρ… Περί έρωτος ηθικός (Πλάτωνος Συμπόσιο)». Ενώ υπάρχει και εστιατόριο με παραδοσιακές ελληνικές συνταγές του σεφ Μιχάλη Πήττα.