Εξακολουθείτε να μην έχετε πειστεί όσον αφορά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία; Τώρα υπάρχει ένας ακόμα λόγος να την ακολουθήσετε: σας κάνει (πιο) χαρούμενους.


Έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Λας Πάλμας και της Ναβάρας έδειξε πως όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά και φτωχή σε κρέας- τα βασικότερα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφήςαντιμετωπίζουν έως και 30% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 10.000 εθελοντές- όλοι Ισπανοί, άνθρωποι λοιπόν που ζουν σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια- για τεσσεράμισι χρόνια. Τους ζήτησαν να καταγράφουν ό,τι έτρωγαν και τους κατέταξαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή. Στη διάρκεια της έρευνας, κατέγραψαν συνολικά 480 κρούσματα κατάθλιψης, 156 σε άνδρες και 324 σε γυναίκες. Διαπίστωσαν όμως πως η ομάδα που ακολουθούσε σε μεγαλύτερο βαθμό τη μεσογειακή διατροφή είχε 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσει κατάθλιψη. Και το ποσοστό αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογική υγεία του ανθρώπου- από τον τρόπο ζωής και την οικογενειακή κατάσταση μέχρι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

«Οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης η μεσογειακή διατροφή δεν είναι σαφείς», ανέφεραν οι επιστήμονες. Τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καταπολεμούν τις λοιμώξεις, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και αποκαθιστούν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες- όλα αυτά ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.

«Ωστόσο», επενσήμαναν, «ο ρόλος του συνολικού διατροφικού μοτίβου μπορεί να είναι πιο σημαντικός από τις συνέπειες μεμονωμένων συστατικών.