Ο αμερικανικός στρατόςάρχισε να δίνει στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού πληροφορίες για τις ταυτότητες υπόπτων για τρομοκρατία, που κρατούνται σε μυστικά στρατόπεδα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη τρεις αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων,γράφει πως o Ερυθρός Σταυρός θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση σε δεκάδες υπόπτους για τρομοκρατική δράση και ξένους μαχητές που συνελήφθησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και κρατούνται σε ειδικά, μυστικά στρατόπεδα στο εξωτερικό.

Η πολιτική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να υπάρξει κάποια δημόσια ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επανεξετάζει τις πρακτικές ανάκρισης και κράτησης, που εφαρμόζουν ο στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.

Μέχρι πρόσφατα το αμερικανικό Πεντάγωνουποστήριζε ότι η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τους κρατούμενους θα έθετε σε κίνδυνο αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Στον Ερυθρό Σταυρό έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στις περισσότερες στρατιωτικές κι επιχειρησιακές φυλακές των ΗΠΑ, αλλά όχι στις μυστικές φυλακές που βρίσκονται σε άγνωστες τοποθεσίες.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, λόγω της πολιτικής μη αποκάλυψης εμπιστευτικών συζητήσεων για ζητήματα που αφορούν φυλακές και κρατούμενους.