ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΔΡΕΣ νιώθουν ότι πληγώνεται η περηφάνιά τους από την ασταθή συμπεριφορά των γυναικών: τη μία ημέρα εισπράττουν αποδοχή και την επομένη απόρριψη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ωστόσο ότι αυτό το «καπρίτσιο» των γυναικών μπορεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Μια μελέτη σε γωβιούς έδειξε ότι από χρόνο σε χρόνο το θηλυκό του είδους ελκύεται από διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Κάποιες χρονιές είναι τα μεγαλύτερα αρσενικά που τραβούν το ενδιαφέρον της, ενώ άλλες χρονιές τις κατακτούν εκείνα που επιδεικνύουν ικανότητα στο χτίσιμο της φωλιάς. Η προτίμηση του θηλυκού γωβιού στους «σωματαράδες» ή τους «αρχιτέκτονες» δεν εξαρτάται από τον «τύπο» της αλλά από ποιον «τύπο» τη γοητεύει τη συγκεκριμένη περίοδο. «Η ομορφιά δεν είναι άσχετη με τον χρόνο όπως νομίζουμε συχνά», σημειώνει ο Αυστραλός καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Μπομπ Γουόρντ.

Γενετικά προβλήματα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τάση των θηλυκών να αλλάζουν γνώμη από γενιά σε γενιά για το τι τους αρέσει εξασφαλίζει μεγαλύτερη ποικιλία στα γονίδια. Εάν τα θηλυκά επέλεγαν συνεχώς έναν συγκεκριμένο τύπο- για παράδειγμα τους ψηλούς ή τους δυνατούς- η ποικιλία θα εξαφανιζόταν και πιθανότατα θα εμφανίζονταν γενετικά προβλήματα όμοια με αυτά των σκύλων της ίδιας ράτσας που διασταυρώνονται μόνο μεταξύ τους. Οι μελετητές εξέτασαν τη συμπεριφορά των γωβιών σε ένα διάστημα τεσσάρων χρόνων, σε αντίθεση με τις μελέτες του είδους που περιορίζονταν σε ένα έτος. Σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, τα συμπεράσματα της μελέτης είναι πιθανό να ισχύουν για πολλά είδη ακόμη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.