Με χρυσοθήρες του 19ου αιώνα που κυνηγούσαν το όνειρο του πλούτου στην Άγρια Δύση μοιάζουν οι ομάδες που διεκδικούν την είσοδό τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ- μαζί τους και οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός.

Η τεράστια αύξηση των μπόνους που προσφέρει η UΕFΑ κατά 29% από τη νέα σεζόν στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη εν όψει της σημερινής καθοριστικής κλήρωσης των πλέι οφ.

Περίπου 12 εκατ. ευρώ θα πάρουν αμέσως ως μπόνους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αν προκριθούν στους ομίλους χωρίς να αγγίξουν την μπάλα. Και φυσικά αυτό το ποσό μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τα 25 εκατ. ευρώ με μία πορεία μέχρι τη δεύτερη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Συγκεκριμένα, το μπόνους συμμετοχής στους ομίλους αυξήθηκε στα 7.100.000 από τα 5.400.000 ευρώ που ήταν μέχρι την τελευταία σεζόν.

Ταυτόχρονα αυξήθηκε και το market pool που αντιστοιχεί στην Ελλάδα και κυμαίνεται κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός θα λάβει το 55% αυτών των χρημάτων και ο Παναθηναϊκός τα υπόλοιπα. Αν όμως μία από τις δύο ομάδες δεν καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους, τότε όλο το ποσό θα καταλήξει στα ταμεία της άλλης ομάδας.

Το μπόνους νίκης αυξάνεται από τα 600.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ και της ισοπαλίας από τα 300.000 ευρώ στα 400.000 ευρώ.

Αντίστοιχες αυξήσεις έχουν γίνει και στα μπόνους πρόκρισης των επόμενων φάσεων.

Έτσι, δικαιολογούνται απόλυτα οι αναφορές ότι οι ομάδες που θα προκριθούν στους ομίλους θα πιάσουν το τζακ ποτ.

Φέτος, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ θα καρπωθεί μόνο από τα μπόνους 60 εκατ. ευρώ! Η κλήρωση που οδηγεί στο Ελντοράντο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στη Νιόν (13.00, ΝΕΤ). Υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού είναι οι Ζάλτσμπουργκ, ΑΠΟΕΛ, Βέντσπιλς, Ντέμπρετσεν και Σέριφ Τιρασπόλ.

Για τον Παναθηναϊκό τα εμπόδια είναι σαφώς υψηλότερα, καθώς υποψήφιοι αντίπαλοί του είναι οι Φιορεντίνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σέλτικ, Άντερλεχτ και Τιμισοάρα.

ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

Στη νέα διοργάνωση του Γιουρόπα Λιγκ, που αποτελεί συνέχεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το μπόνους συμμετοχής στους ομίλους στους οποίους έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός από τη στιγμή που προκρίθηκαν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα εκατ. ευρώ. Φυσικά συμμετοχή στους ομίλους διεκδικούν επίσης η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.

Οι νίκες θα επιβραβεύονται με 140.000 ευρώ και οι ισοπαλίες με τα μισά χρήματα, ενώ θα υπάρχουν σημαντικά μπόνους πρόκρισης στους επόμενους γύρους, σε σχέση πάντα με ό,τι ίσχυε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Στη σημερινή κλήρωση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ στη Νιόν (14.30), η ΑΕΚ θα συμπεριληφθεί στους ισχυρούς αποφεύγοντας ομάδες όπως οι Βέρντερ, Βιγιαρεάλ, Ζενίτ, Σαχτάρ Βαλένθια, Μπενφίκα, Γαλατασαράι και Λάτσιο. Αντίθετα, οι συγκεκριμένες ομάδες θα είναι υποψήφιες αντίπαλες του ΠΑΟΚ που θα συμπεριληφθεί στους αδύναμους.

Υποψήφιες αντίπαλες της ΑΕΚ είναι μεταξύ άλλων οι Σλόβαν Μπρατισλάβας, Τέπλιτσε, Γκενκ, Σίβασπορ, Σιόν και Ντιναμό Μόσχας.

Οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους.

ΡΕΚΟΡ

Φέτος ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων η νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ θα καρπωθεί μόνο από τα μπόνους 60 εκατ. ευρώ!