Με τις βουλευτικές εκλογές προγραμματισμένες να διεξαχθούν την Κυριακή, πολλοί Αλβανοί αισθάνονται όπως ο Χισέν Ντεμιράι, ένας 45χρονος οδηγός και πρώην πολιτικός κρατούμενος, που γεννήθηκε σε ένα κελί φυλακής στη διάρκεια της δικτατορίας του Χότζα και λέει ότι αισθάνεται εγκλωβισμένος σε μια χώρα που είναι αδίκως απομονωμένη.


«Εμείς οι Αλβανοί κουραστήκαμε να αισθανόμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο», δήλωσε πρόσφατα έπειτα από ώρες αναμονής κάτω από τον καυτό ήλιο έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας για να εξασφαλίσει βίζα. «Είμαστε το ξεχασμένο κομμάτι της Ευρώπης και αυτό δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά». Η μεγάλη αποξένωση ίσως αποτελεί έκπληξη με δεδομένο ότι αυτή η φτωχή βαλκανική χώρα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο- μια στιγμή τεράστιας συμβολικής και ψυχολογικής σημασίας για έναν τόπο που έχει αποκοπεί από τη Δύση για περισσότερα από 40 χρόνια.

Λαθρομετανάστες

Όμως οι Αλβανοί διαμαρτύρονται για πολύ περισσότερα. Νέοι και ηλικιωμένοι λένε ότι θέλουν η Αλβανία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα ή την Ιταλία, χωρίς να στέκονται σε μακριές ουρές για βίζα ή να περνάνε λαθραία τα σύνορα- όπως έχουν κάνει εκατοντάδες χιλιάδες από το 1990.

Άλλοι δηλώνουν απηυδισμένοι να ζουν σε μια χώρα όπου η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει πως το 18% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας των 2 δολαρίων την ημέρα και η επαρκής υγειονομική περίθαλψη συχνά εξαρτάται από κάποιο «φακελάκι». Εάν οι εκλογές είναι ειρηνικές, ελεύθερες και δημοκρατικές, λένε αναλυτές και διπλωμάτες, θα δείξει εάν υπάρχει πρόοδος στον δρόμο για την επιστροφή της Αλβανίας στη διεθνή κοινότητα. Η πρόσφατη αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, ενώ η μεγάλη υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ θα της δημιουργήσει προβλήματα στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών. Αιματηρά επεισόδια

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1991 μέχρι σήμερα υπήρξαν καταγγελίες για παραβιάσεις και νοθεία. Ήδη πάντως έχουν σημειωθεί τα πρώτα αιματηρά επεισόδια, ενώ ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αγροτικών περιοχών δεν έχουν λάβει νέες ταυτότητες προκειμένου να ψηφίσουν. Οι Αλβανοί φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά με έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος πιθανόν να δυσκολέψει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Οι εκλογές πάντως έχουν μετατραπεί σε μια μονομαχία μεταξύ του συντηρητικού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα (που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται ελαφρά) και του σοσιαλιστή δήμαρχου των Τιράνων Έντι Ράμα, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό έχουν ανταλλάξει βαρύτατες προσβολές και κατηγορίες.