Αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση αργά χθες βράδυ την απόφασή της να διακόψει πρόωρα τις εργασίες της Βουλής, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για «θεσμική εκτροπή» έκαναν λόγο στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό».

Η παραγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων και σκανδάλων ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, όπως κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λιτή ανακοίνωση

Λίγο μετά τις 9 χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας με λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός τον είχε ενημερώσει για την υπογραφή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του διατάγματος λήξης των εργασιών της Βουλής λόγω ευρωεκλογών.

Το πρόωρο και αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, σε συνδυασμό με τη σημερινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη όπου συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., πυροδότησε φήμες για την εξαγγελία πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, την πιο ισχυρή ερμηνεία για την ξαφνική διακοπή των εργασιών της Βουλής έδινε η πληροφορία από δικαστικούς κύκλους για την αποστολή στη Βουλή του φακέλου της υπόθεσης εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από την Cosmote.

Σύμφωνα με αυτές, ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Ζαβιτσάνος αναμενόταν τις επόμενες ημέρες ν’ αποστείλει το φάκελο στη Βουλή επειδή η έρευνα που διενήργησε προσέκρουσε σε ευθύνες υψηλά ισταμένων πολιτικών προσώπων.

Προκειμένου ν’ αποφευχθεί η εμπλοκή της κυβέρνησης σε νέες ψηφοφορίες για προανακριτική επιτροπή αποφασίστηκε η διακοπή των εργασιών του Σώματος.

Το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε διακόψει τις εργασίες της Βουλής λόγω των ευρωεκλογών.

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με εντονότατες ανακοινώσεις αντέδρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για θεσμική εκτροπή και επιχείρηση παραγραφής όλων των σκανδάλων που βρίσκονταν υπό εξέταση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η απόφαση συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή.

«Είναι μια κίνηση πρωτοφανής και προκλητική που οδηγεί σε παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών για την περίοδο 2004-2007», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης».

Το ΚΚΕ αντέδρασε με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, αναφέροντας ότι «ανεξάρτητα από το τι λέει το Σύνταγμα, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής αφορά είτε στην παραγραφή των σκανδάλων είτε κρύβει άλλες σκοπιμότητες, είτε και τα δύο».

Για πρωτοφανή ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.

«Το αξιόποινο πράξεων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας εξαλείφεται», ανέφερε.

«Μετά τον Παυλίδη, τη SIEMENS και τη ΜΑΝ, για την κυβέρνηση ως μάνα εξ ουρανού ήταν η επιλογή να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής και να επιχειρηθεί η παραγραφή των αδικημάτων των τελευταίων πέντε ετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Για συνειδητή αποσιώπηση του γεγονότος ότι όλες οι υποθέσεις που ήρθαν στη Βουλή διερευνήθηκαν διεξοδικά μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Χαρακτήρισε κυνική και ανεύθυνη τη δήλωση του κ. Παπανδρέου, για τον οποίο ανέφερε ότι «δεν τον ενδιαφέρει να βαδίσει η χώρα με πολιτικούς όρους προς τις ευρωεκλογές».