ΜΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑώθησε τα όρια της ανθρώπινης αντοχής σε νέα επίπεδα, καθώς καταδύθηκε την περασμένη Πέμπτη σε βάθος 96 μέτρων στον Ατλαντικό και επέστρεψε παίρνοντας μόνο μία βαθιά ανάσα. Η Σάρα Κάμπελ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο εξτρίμ σπορ της ελεύθερης κατάδυσης με σταθερό βάρος. Κρατώντας την ανάσα της για τρία λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, κατέβηκε βαθύτερα από οποιαδήποτε γυναίκα πριν απ΄ αυτή, χωρίς βάρη για να επιταχύνει την κάθοδό της ούτε αερόσακο για να επιταχύνει την επιστροφή της στην επιφάνεια. «Η βουτιά ήταν υπέροχη και αισθάνομαι φανταστικά», είπε μετά το εγχείρημά της. «Για μένα αυτή ήταν η προσωπική μου μάχη- να πολεμήσω τους δαίμονές μου και να ξεπεράσω τις αμφιβολίες μου».

Η 37χρονη Κάμπελ ξάφνιασε την κοινότητα των δυτών το 2007 όταν έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε 48 ώρες ενώ ήταν ακόμη αρχάρια, καθώς είχε ξεκινήσει το άθλημα μόλις εννέα μήνες νωρίτερα. Όμως ο θάνατος της μητέρας της την ανάγκασε να αποσυρθεί πέρυσι από τις καταδύσεις, επιτρέποντας στη Ρωσίδα αντίπαλό της, την Νατάλια Μολτσάνοβα, να πάρει τους τίτλους της. Την Πέμπτη, στον διαγωνισμό καταδύσεων Vertical Βlue, στα ανοικτά του Λονγκ Άιλαντ στις Μπαχάμες, η Κάμπελ ανέκτησε το στέμμα της.

Η Κάμπελ, το ύψος της οποίας είναι 1,50 μ. (γι΄ αυτό και τη φωνάζουν «Μάιτι Μάους»), έχει μελετηθεί από γιατρούς που προσπαθούν να κατανοήσουν την εξαιρετική φυσιολογία της. Οι πνεύμονές της είναι 25% μεγαλύτεροι απ΄ αυτούς ενός μέσου ανθρώπου του ύψους και του βάρους της και της επιτρέπουν να αποθηκεύει περισσότερο αέρα στο σύστημά της. Βασίζεται επίσης σε ένα φυσικό σωματικό ένστικτο, το οποίο συντηρεί το σώμα κάτω από το νερό, βοηθώντας το να αντέξει στην απουσία αέρα και στην υψηλή πίεση. Ο καρδιακός παλμός επιβραδύνεται, γεγονός που μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται το σώμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από