Καταργείται, σταδιακά, από το 2010 η κατάταξη των νέων στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό και πλέον όλοι οι στρατεύσιμοι θα κατατάσσονται στο Στρατό Ξηράς. Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές στη διάρκεια των αναβολών στράτευσης για σπουδές, με κόψιμο της αναβολής για μεταπτυχιακά.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της ΝΕΤ. Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης, ως προς το θέμα της μείωσης της θητείας στο Στρατό Ξηράς από 12 σε εννέα μήνες όπως είχε διαρρεύσει επισήμως πριν από μερικές εβδομάδες, απέφυγε να δεσμευτεί και για το εύρος της δέσμευσης και για το χρόνο υλοποίησής της. Αντίθετα, ανέφερε επί λέξη ότι «πρέπει να συζητήσουμε πάρα πολύ κοινωνιολογικά αν πρέπει τελικά να μειωθεί ή όχι». Αλλά και από άλλη αναφορά του δημιουργούνται ερωτηματικά ως προς το θέμα της μείωσης , καθώς διερωτήθη: « Θέλουμε πράγματι τη στιγμή που τα παιδιά μπορούν να κερδίσουν πάρα πολλά από τη θητεία τους να τη μειώσουμε τόσο; Είναι ένα ζήτημα λεπτό και αυτό μας απασχολεί πάρα πολύ πλέον κοινωνιολογικά».

Συνεργάτες, ωστόσο, του Υπουργού, ανέφεραν μετά τη συνέντευξη ότι ο αρχικός σχεδιασμός για μείωση παραμένει. Επικαλούνται δε προς επίρρωση άλλο σημείο της συνέντευξης όπου ο Υπουργός( που προσπάθησε επιμόνως να αποσυνδέσει την όποια απόφαση για μείωση από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών )τόνισε ότι «τώρα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις » για να γίνει μείωση. Ανέφερε δε σχετικά ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών , έχει προχωρήσει η ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων, καθώς και η νέα χωροθέτησή τους-κάτι που αμφισβητούν όμως με συγκεκριμένα στοιχεία τόσο η Αντιπολίτευση , όσο και έμπειροι στρατιωτικοί.

«Με τη σταδιακή αύξηση των Επαγγελματιών Οπλιτών σε Ναυτικό και Αεροπορία, ο στόχος μας είναι το 2010 να σταματήσει σταδιακά η κατάταξη σε Ναυτικό και Αεροπορία και να πηγαίνουν όλοι στο Στρατό », είπε και πρόσθεσε μάλιστα ότι η θητεία στο Στρατό Ξηράς θα εκπληρώνεται όλη σε μονάδες της περιφέρειας και όχι στο κέντρο. Δηλαδή, δεν θα παίρνουν δεύτερη μετάθεση.

ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχεδιασμοί του Υπουργού για τις αναβολές: όπως προκύπτει από όσα είπε απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων της ΝΕΤ , ο προσανατολισμός είναι να δίνεται αναβολή για όσους θέλουν να μπουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Για όσους εισαχθούν στις Ανώτατες Σχολές, η αναβολή θα διαρκεί-όπως είπε- μέχρι τα 24-25.

« Η σκέψη μας λοιπόν είναι όλοι στο στρατό , όλοι πιο μικροί. Γιατί αν έχεις πάρει το μάστερ, πού να ακούσεις τώρα τον λοχία;’Η πώς να μπορέσεις να είσαι πειθαρχημένος κλπ; Αρα, μέχρι κάποια ηλικία, μέχρι τα 24-25 να παρουσιάζεσαι. Και βεβαίως όλοι στην περιφέρεια», είπε ο κ.Μεϊμαράκης.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ο κ.Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και στους εξοπλισμούς, είπε ότι δεν μπαίνει δίλημμα, αν αφήνεις ή όχι τη χώρα ανοχύρωτη και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις επιτυγχάνονται και με αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις.

Όσων αφορά στις νέες αγορές όπλων που ετοιμάζονται, ο Υπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο προσανατολισμός είναι να γίνουν οι περισσότερες όχι με διαγωνισμούς αλλά με αναθέσεις μέσω διακρατικών συμφωνιών.

«Θεωρώ ότι οι διακρατικές συμφωνίες είναι πιο συμφέρουσες για την Ελλάδα.Οταν και όποτε χρειαστεί», είπε.

Ειδική αναφορά ο κ.Μεϊμαράκης έκανε στην ανάγκη απόκτησης μέσων έρευνας και διάθεσης ναυαγών για το Αιγαίο.Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» υπεγράφη πρακτικό συμφωνίας με τη Γαλλία για την απόκτηση δύο ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα έναντι τελικά 39,7 εκατ. ευρώ.Το πρακτικό αυτό θα πάει στο ΚΥΣΕΑ για τελική έγκριση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με τη Γαλλία για την απόκτηση άλλων 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, καθώς και έξι φρεγατών.