Ένα δυστύχημα με θύμα μια γυναίκα σε χιονοδρομική πίστα της Αυστρίας αγγίζει το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας. Ο σκιέρ που εμπλέκεται στη μοιραία σύγκρουση είναι σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, είναι αυτός που συμπεριφέρθηκε «σαν να πήγαινε ανάποδα σε μονόδρομο».
O Ντίτερ Αλτχάους είναι πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Θουριγγίας και αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις εκλογές που θα διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο στη Γερμανία. Ο Αλτχάους περνούσε τις χειμερινές διακοπές του στο χιονοδρομικό κέντρο του Ριέσνεραλμ στην Αυστρία. Την Πρωτοχρονιά, με ταχύτητα 50 χλμ. /ώρα σε κατάβαση με τα σκι του, συγκρούστηκε με μια γυναίκα από τη Σλοβακία. Από τη σύγκρουση η Μπεάτα Κρίστιαντλ, 41 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών, τραυματίστηκε σοβαρά και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Ο 50χρονος Γερμανός πολιτικός τραυματίστηκε στο κεφάλι, παρά το γεγονός ότι φορούσε κράνος, και έπεσε σε κώμα από το οποίο βγήκε την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με τους γιατρούς, παραμένει σε σύγχυση και δεν θυμάται το παραμικρό για τη σύγκρουση.

Η αρχική υπόθεση των αρχών ήταν ότι δεν υπήρχαν μάρτυρες του περιστατικού. Στη συνέχεια, ωστόσο, κατέθεσε στην αυστριακή αστυνομία ένας σκιέρ, η μαρτυρία του οποίου μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Οι φωτογραφίες της αστυνομίας, τις οποίες δημοσίευσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν ότι η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου δύο διάδρομοι ενώνονται σε μια πίστα κατάβασης. Όπως φαίνεται, ο Ντίτερ Αλτχάους αντί να στρίψει δεξιά για να βγει στην πίστα κατάβασης, κατευθύνθηκε στον διάδρομο από τον οποίο κατέβαινε η Μπεάτα Κρίστιαντλ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας συμπεριφέρθηκε «σαν οδηγός που πήγαινε ανάποδα σε μονόδρομο». Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται ότι καταλήγουν και οι Αυστριακοί αστυνομικοί.

«Μποτιλιάρισμα» στις πίστες


ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ στο οποίο ενεπλάκη ο Γερμανός πολιτικός ήταν το τελευταίο από μία σειρά ανάλογων επεισοδίων τα οποία σημειώθηκαν στις Άλπεις τους τελευταίους μήνες. Οι ισχυρές χιονοπτώσεις στις Άλπεις δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες στις χιονοδρομικές πίστες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επισκεπτών να φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Στην Αυστρία, 34 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 50.000 αναζήτησαν ιατρική βοήθεια. Στην Ιταλία καταγράφηκαν περισσότερα από 1.000 ατυχήματα, ενώ σε περίπου 100 σκιέρ επιβλήθηκε πρόστιμο για επικίνδυνη συμπεριφορά. Την ημέρα των Χριστουγέννων, ένας 50χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από τη σύγκρουση με άλλο σκιέρ, ο οποίος εξαφανίστηκε. Η αστυνομία εξαπέλυσε κυνηγητό για τη σύλληψή του. Εντοπίστηκε έπειτα από μερικές ημέρες για να αποδειχθεί ότι ήταν ένας 16χρονος. Αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Την ίδια κατηγορία που ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο Ντίτερ Αλτχάους.

Σαβουάρ βιβρ στις χιονοδρομικές πίστες


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χιονοδρομίας έχει θεσπίσει 10 κανόνες συμπεριφοράς τους οποίους πρέπει να τηρούν οι σκιέρ.


Σεβασμός στον άλλον, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα Έλεγχος της ταχύτητας, ανάλογα με το έδαφος και την κατάσταση του χιονιού Έλεγχος της κατεύθυνσης, από την αρχή της κατάβασης στην πίστα Τήρηση αποστάσεων στην προσπέραση, ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση σε περίπτωση ελιγμών Προσοχή στην είσοδο και την εκκίνηση στην πίστα Αποφυγή αναίτιας στάσης Η ανάβαση- κατάβαση χωρίς σκι γίνεται μόνο από την άκρη της πίστας Σεβασμός στη σηματοδότηση και τα σήματα Παροχή βοήθειας σε χιονοδρόμο που κινδυνεύει Ανταλλαγή στοιχείων σε περίπτωση ατυχήματος