Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θυμούνται καλά τον χειμώνα του 2006: από το χιόνι είχαν καταρρεύσει πυλώνες της ΔΕΗ και τα δύο νησιά είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι επί μία ολόκληρη εβδομάδα.


Oι κάτοικοι προσπαθούσαν να ζεσταθούν- όσοι διέθεταν- με τζάκια και ξυλόσομπες, τα τρόφιμα στα ψυγεία των σπιτιών και των καταστημάτων είχαν καταστραφεί, ψωμί στο Ληξούρι έπαιρναν από τον μόνο φούρνο με ξύλα, ενώ τεράστιες ουρές είχαν δημιουργηθεί έξω από το ένα και μοναδικό πρατήριο καυσίμων, ο ιδιοκτήτης του οποίου διέθετε γεννήτρια και έτσι μπορούσε να προμηθεύει τους πελάτες του.

Ενέργεια, όπου δεν μπορεί να την παράσχει το δίκτυο της ΔΕΗ ή στις περιπτώσεις εκτεταμένων διακοπών στην ηλεκτροδότηση, εξασφαλίζουν οι ηλεκτρογεννήτριες.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

πολλοί ιδιοκτήτες εξοχικών στρέφονται στη λύση της ηλεκτρογεννήτριας, που σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται πιο οικονομική

Εκτός, όμως, από τη χρήση τους ως εφεδρεία σε περιπτώσεις διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ηλεκτρογεννήτριες μπορούν να παράγουν ενέργεια και ως μοναδική πηγή, εκεί δηλαδή που δεν μπορεί να φτάσει το δίκτυο της ΔΕΗ.

Χωρίς κολόνες

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, που στρέφονται στη λύση της ηλεκτρογεννήτριας, λύση που σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται πιο οικονομική. «Για να καλυφθούν οι απόλυτα βασικές λειτουργίες- φως, ψυγείο, τηλεόραση- ενός σπιτιού 100 τ.μ., μπορεί να χρησιμοποιήσει μια γεννήτρια 3 ΚW. Όταν όμως προστίθενται και άλλες λειτουργίες, όπως θερμοσίφωνας, κουζίνα, κλιματισμός ή μια πισίνα τότε μια ηλεκτρογεννήτρια 20 ΚW, που κοστίζει περίπου 6.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, θεωρείται αναγκαία», σημειώνει ο κ. Κ. Πλεύρης διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών και Κινητήρων Diesel της ΕRGΟΤRΑΚ Α.Ε., που εκπροσωπεί κορυφαίους διεθνείς οίκους μηχανημάτων έργων και βιομηχανικού εξοπλισμού. «Για να φτάσει μια γραμμή της ΔΕΗ σε ένα σπίτι σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, για παράδειγμα, από την τελευταία της κολόνα, το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι κοστίζει λιγότερο να βάλεις μια ηλεκτρογεννήτρια από το να συνδεθείς στο δίκτυο της ΔΕΗ», συμπληρώνει ο κ. Πλεύρης.

Επιλογή από ειδικούς

Ωστόσο, η επιλογή ηλεκτρογεννήτριας δεν είναι απλή υπόθεση και είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων. Η γνώμη του ειδικού, συγκεκριμένα η μελέτη ενός ηλεκτρολόγου που θα διαπιστώσει τις ανάγκες για κατανάλωση, θεωρείται απαραίτητη. «Η επιλογή πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που θα έχει κάθε εγκατάσταση», σημειώνει ο κ. Πλεύρης. Έτσι, μια λάθος επιλογή ηλεκτρογεννήτριας όχι μόνο δεν θα αφήσει ικανοποιημένο τον καταναλωτή, αλλά θα προκαλέσει και μεγάλες ζημίες στον κινητήρα, λόγω υπερφόρτωσης ή υπολειτουργίας. Παράλληλα, δεν θα υποστηρίξει πλήρως τις ανάγκες της εγκατάστασης.

Η έναρξη της λειτουργίας μιας ηλεκτρογεννήτριας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε αυτόματα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, είτε χειροκίνητα και όπως σημειώνει ο κ. Πλεύρης, «οι περισσότεροι πελάτες προτιμούν ηλεκτρογεννήτριες που τις θέτουν οι ίδιοι σε λειτουργία». Η λειτουργία της ηλεκτρογεννήτριας στηρίζεται στην «ηλεκτρομαγνητική επαγωγή», δηλαδή όταν ένα πηνίο στραφεί μέσα σ΄ ένα μαγνητικό πεδίο, τότε στις άκρες του παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Τη μηχανή εσωτερικής καύσης και τη γεννήτρια. Οι ηλεκτρογεννήτριες που διατίθενται στην αγορά έχουν ισχύ από 1 ΚW έως και αρκετά ΜW, καλύπτουν όλο το φάσμα των λειτουργιών, ενώ λόγω του μικρού κόστους ανά παραγόμενη κιλοβατώρα θεωρούνται αρκετά οικονομικές.

Προσέξτε πού θα την εγκαταστήσετε


ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή πρέπει να δοθεί στην εγκατάσταση μιας ηλεκτρογεννήτριας. Το μέρος όπου θα τοποθετηθεί θα πρέπει να έχει επαρκή αερισμό, ενώ τα καυσαέρια θα πρέπει να οδηγούνται με ειδικές σωληνώσεις εκτός του χώρου.

Ακόμα χρειάζεται προσοχή, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ηχομόνωση που θα εμποδίσει τη μετάδοση του θορύβου στους γύρω χώρους και στο περιβάλλον. Μεγάλη βαρύτητα έχει και η συνδεσμολογία της ηλεκτρογεννήτριας. Αν πρόκειται για εφεδρεία, η συνδεσμολογία θα πρέπει να συνδεθεί με τον πίνακα μεταγωγής, ενώ άμα προορίζεται για συνεχή χρήση θα πρέπει να συνδεθεί με τον πίνακα τροφοδοσίας. Η ηλεκτρογεννήτρια απαιτεί συνεχή συντήρηση. Συχνός θα πρέπει να είναι ο έλεγχος των λαδιών και του συστήματος ψύξης-λίπανσης για πιθανές διαρροές.

Λύσεις για το κάμπινγκ αλλά και τον στρατό


ΑΝΑΛΟΓΑ με το καύσιμο που χρησιμοποιούν και τη χρήση τους, υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρογεννητριών. Πρώτον, αυτές που δουλεύουν με βενζίνη και προορίζονται για ερασιτεχνική χρήση όπως κάμπινγκ, λειτουργία εργαλείων σε οικοδομικές εργασίες ή για την κάλυψη ενός μικρού σπιτιού ή αποθήκες έως 40 τ.μ. Δεύτερον, αυτές που προορίζονται για επαγγελματική χρήση και λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή βιοαέριο. Αυτή η κατηγορία ηλεκτρογεννητριών χρησιμοποιείται σε σπίτια, νοσοκομεία, στον στρατό, αεροδρόμια και γενικότερα σε εγκαταστάσεις, όπου υποχρεωτικά υπάρχουν ηλεκτρογεννήτριες ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης από το δίκτυο της ΔΕΗ για οποιονδήποτε λόγο: για παράδειγμα, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει γεννήτρια που θα παράγει μέσα σε δευτερόλεπτα ενέργεια στα χειρουργεία ενός νοσοκομείου και σε ολόκληρο το νοσοκομείο, φυσικά.

Οι μεγάλες γεννήτριες φυσικού αερίου- βιαερίου, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Η παραγόμενη θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιπλέον εργασίες, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια. Για παράδειγμα μια επιχείρηση, που παράγει χαλιά και συλλέγει με μπόιλερ την παραγόμενη ενέργεια, μπορεί να καλύψει την εργασία βαφής των χαλιών με αυτόν τον τρόπο.