Η αστυνομία στο Νεπάλ βασανίζει τα παιδιά που βρίσκονται υπό κράτηση, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Σύμφωνα με την οργάνωση, οι αστυνομικοί γρονθοκοπούν, κλωτσούν ή χτυπούν με μπαστούνια παιδιά των δρόμων ή παιδιά που κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα.

«Καμιά φορά οι αστυνομικοί διαπράττουν αυτές τις πράξεις βαρβαρότητας ελπίζοντας πως τα παιδιά θα ομολογήσουν ή απλώς για δική τους ευχαρίστηση», επισημαίνει ο Μπέντε Σέπαρντ ερευνητής του HRW. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει πως έλαβε τουλάχιστον 200 μαρτυρίες για βασανιστήρια σε παιδιά μέσα στην χρονιά αυτή. Το νεότερο θύμα των αστυνομικών δυνάμεων του Νεπάλ ήταν 13 ετών, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

«Βασανίζοντας τα παιδιά κρατούμενους, η αστυνομία διαπράττει εγκλήματα εναντίον αυτών που είναι υποχρεωμένη να προστατεύει», υπογραμμίζει ο Σέπαρντ. Η αστυνομία του Νεπάλ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του HRW, όμως εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας δήλωσε πως οι καταγγελίες είναι ψευδείς και αβάσιμες. «Αν παιδιά πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης ή βασανιστηρίων στη διάρκεια της κράτησής τους, οι υπεύθυνοι θα δικαστούν», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ομως το HRW καταγγέλλει επίσης ότι κανείς αστυνομικός ή αξιωματούχος της κυβέρνησης δεν έχει αντιμετωπίσει διώξεις αν και οι βιαιότητες εναντίον των παιδιών αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Η αυστηρότερη ποινή που προβλέπεται για τέτοιες πράξεις είναι η επιβολή προστίμου και φυλάκιση ενός χρόνου.