Εκτός ελέγχου είναι πλέον οι επιθέσεις των Σομαλών πειρατών, προειδοποιεί το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας (IMB/BMI).

«Η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων βίας και των καταλήψεων πλοίων, παρά την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Νόελ Τσουνγκ, διευθυντής του Κέντρου για την Πειρατεία στο Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Οι πειρατές δεν μεταπείθονται και λόγω των μικρών κινδύνων και της προοπτικής μεγάλων κερδών γι αυτούς, οι επιθέσεις θα συνεχιστούν», τόνισε. «Η κατάσταση είναι ήδη εκτός ελέγχου. Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να σταματήσουν την απειλή αυτή», επισήμανε.

«Παρακολουθούμε μια νέα γενιά επιθέσεων. Ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι πειρατές αυτοί μπορούν να διαπράττουν τις επιθέσεις τους σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις», πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, από τον Ιανουάριο 94 πλοία δέχθηκαν επίθεση από πειρατές, ανοιχτά της Σομαλίας και στον Κόλπο του Αντεν, 38 πλοία καταλήφθηκαν, εκ των οποίων 17 παραμένουν υπό τον έλεγχο των πειρατών, μαζί με με τα 250 μέλη των πληρωμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία, προσπαθεί να έρθει σε επαφή με πλοίο που έχουν καταλάβει Σομαλοί πειρατές. Το πλοίο έφερε σημαία Χονγκ-Κονγκ και το είχε ναυλώσει η εταιρεία για να μεταφέρει στάρι στο Ιράν.

Το πλοίο, που φέρει το όνομα Delight και πλήρωμα 25 ατόμων, κατελήφθη στα ανοιχτά της Υεμένης χθες. Εξακολουθούμε να μην έχουμε νέα τους. Περιμένουμε από τον καπετάνιο ή κάποιον από το πλήρωμα να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας περιγράψει την κατάσταση», δήλωσε αξιωματούχος των Ιρανικών Ναυτιλιακών Γραμμών (IRISL).

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA, ο Μοχαμάντ Μεχντί Ρασέκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των IRISL δήλωσε ότι η όποια καταβολή λύτρων θα πρέπει να συζητηθεί με το Χονγκ-Κονγκ: «Το Ιράν απλά μίσθωσε το πλοίο, οπότε θα πρέπει να συζητήσουμε με το Χονγκ-Κονγκ για το ποιος θα καταβάλει τα λύτρα».

Η IRISL, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του Ιράν, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι είχε δώσει εντολή στα πλοία της να περιβάλουν το κατάστρωμα με συρματόπλεγμα και θέτει το πλήρωμα σε επιφυλακή για πειρατές, όταν περνούν από τις επικίνδυνες περιοχές.