ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, οτιδήποτε έχει να κάνει με ταύρους ή άλογα ξυπνά έντονα πάθη. Όμως ούτε ο κόσμος των ταύρων, ούτε ο κόσμος των αλόγων, ούτε οι Ισπανοί έχουν δει ξανά κάτι ανάλογο με το απίστευτο έγκλημα που απασχολεί αυτές τις ημέρες ένα δικαστήριο του Τολέδο. Τρεις rejoneadores, έφιπποι ταυρομάχοι, κατηγορούνται πως προσέλαβαν το 2001 τρεις Κολομβιανούς sicarios, πληρωμένους δολοφόνους, να σκοτώσουν δώδεκα άλογα της αριστοκρατικής δυναστείας των Ντομέκ, μιας ανδαλουσιανής οικογένειας που πρωταγωνιστεί εδώ και δεκαετίες στην τέχνη του rejoneo.

Σύμφωνα όμως με το κατηγορητήριο, ο 30χρονος Χοζέ Μιγουέλ Καγιεχόν Μαρτίν, ο πατέρας του Χοζέ Αντόνιο Καγιεχόν Αμόρος και ο Μανουέλ Μπουενδία, δεν είχαν σκοπό να εξοντώσουν τα άλογα των Ντομέκ αλλά ενός άλλου, ανερχόμενου αντιπάλου τους, του Σέρχιο Γκαλάν. Την ημέρα που έγινε το έγκλημα, τον Ιούνιο του 2001, τόσο ο Σέρχιο Γκαλάν όσο και οι αδελφοί Ντομέκ, ο Λουίς και ο Αντόνιο, είχαν λάβει μέρος σε μια έφιππη ταυρομαχία στην αρένα Λας Βέντας της Μαδρίτης.

Όταν αναχώρησαν, με τα άλογά τους στα ειδικά τρέιλερ, οι Κολομβιανοί πληρωμένοι δολοφόνοι ακολούθησαν από λάθος το κονβόι των Ντομέκ, αντί για εκείνο του Γκαλάν.

Πέταξαν μέσα στο όχημα που μετέφερε τα άλογα δύο εμπρηστικές βόμβες, βάζοντας φωτιά. Τα έξι άλογα υπέκυψαν επιτόπου, τα άλλα έξι χρειάστηκαν χρόνια προκειμένου να αναρρώσουν από τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστησαν. Και πρόκειται για άλογα πανάκριβα, χρόνια εκπαιδευμένα, που θα είχαν αποφέρει με τη συμμετοχή τους σε ταυρομαχίες τεράστια ποσά στους ιδιοκτήτες τους.

Οι Κολομβιανοί έχουν εξαφανιστεί. Η εισαγγελία, ωστόσο, που χαρακτηρίζει το έγκλημα πρωτοφανές στα χρονικά, υποστηρίζει πως έχει στη διάθεσή της υποκλεμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που επιβεβαιώνουν την ενοχή των Καγιεχόν.