Μόνο ηλεκτρονικά θα κυκλοφορεί από τον Απρίλιο η ηλικίας ενός αιώνα αμερικανική εφημερίδα The Christian Science Monitor. Η ιστορική εφημερίδα ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να διακόψει την κυκλοφορία της έντυπης έκδοσής της και είναι πλέον η πρώτη μεγάλη εφημερίδα των Ηνωμένων Πολιτειών που θα κυκλοφορεί αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά.

Ο διευθυντής έκδοσης της Christian Science Monitor, Τζων Γιέματόνισε ότιη κίνηση αυτή θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής της Monitor, η οποία τα τελευταία χρόνια είδε την κυκλοφορία της να μειώνεται στα 52.000 φύλλα από 200.000 το 1970. Η εφημερίδα με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αντιμτωπίσει και την πολύ σοβαρή μείωση εσόδων που την ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, η εφημερίδα παρουσίασε απώλειες 19 εκατ. δολαρίων.

Στελέχη της Monitor επισημαίνουν ότι μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης οι αναγνώστες της (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συνδρομητές και λάμβαναν ταχυδρομικά το φύλλο της εφημερίδας μία ή δύο ημέρες μετά την κυκλοφορία της) θα έχουν πλέον άμεση ενημέρωση για τα θέματα της επικαιρότητας.

Η ριζοσπαστική αυτή αλλαγή δεν είναι χωρίς ρίσκο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες καθημερινές εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Christian Science Monitor οφείλει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στις συνδρομές και όχι στις διαφημίσεις. Μένει να αποδειχθεί αν θα μπορέσει να κρατήσει τις ισορροπίες. Προκειμένου να διατηρήσει την έντυπη παρουσία της, η Monitor σχεδιάζει την κυκλοφορία (σε χαρτί) ενός εβδομαδιαίου περιοδικού. Αυτό όμως αναμένεται να επιφέρει ένα μέρος μόνο των 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν τα ετήσια έσοδα της εφημερίδας από τις πωλήσεις της. Για να μπορέσει να επιβιώσει, η εφημερίδα θα πρέπει να αυξήσει δραματικά τα έσοδά της από τις διαφημίσεις στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η Christian Science Monitor είναι μη κερδοσκοπική επιχείρηση. Υποστηρίζεται από την First Church of Christ, Scientist της Βοστόνης και τα έξοδά της καλύπτονται από δωρεέςκαι ένα καταπίστευμα. Μέχρι σήμερα εκδίδεται απόΔευτέρα έως Παρασκευήκαι από τον Απρίλιο του 2009 θα κυκλοφορεί μόνο ηλεκτρονικά. Όπως εξήγησε οΓιέμα, με τον τρόπο αυτό η εφημερίδα θα μπορέσεινα διατηρήσει σε λειτουργία τα οκτώ γραφεία της στο εξωτερικό, ενώ θα μειώσει σημαντικά τα κόστη. «Έχουμε την πολυτέλεια και μαζί την ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα που οι περισσότερες εφημερίδες θα χρειαστεί να κάνουν τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

Ο Γιέμα εξήγησε ότι για να φτάσει στην απόφαση αυτή η διεύθυνση της εφημερίδας προηγήθηκε έρευνα δύο χρόνων και η εκτίμηση είναι πωςη εφημερίδα θα εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της μέσα σε πέντε χρόνια. Ηιντερνετική έκδοσητης Monitor καταγράφει σήμερα τρία εκατ. page views τον μήνα. Ο Γιέμα ελπίζει ότι θα αυξηθούν σε 20-30 εκατ. το μήνα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η κρίση στον τύπο

Μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης της Christian Science Monitor να εκδίδεται μόνο ηλεκτρονικά, είδε το φως της δημοσιότητας μια νέα έρευνα η οποία ανέφερε ότι η κυκλοφορία των εφημερίδων μειώθηκε το 2007 κατά 4,6%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξάπλωση του Ίντερνετ. Πολλές εφημερίδες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους, τις σελίδες τους και τα λειτουργικά τους έξοδα. Εκτιμάται πάντως πως ο τύπος διεθνώς δέχεται ισχυρό πλήγμα και από τη διεθνή οικονομικήκρίση, η οποία προκαλείραγδαία πτώση των διαφημιστικών τους εσόδων.

Αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα Los Angeles Times ανακοίνωσε μείωση του προσωπικού της κατά 10%, με το ανώτατο στέλεχός της Έντι Χάρτενσταϊν να δηλώνει ότι «συνεχίζουμε να εκτιμούμε και να σταθμίζουμε την οργάνωσή μας». Με τις νέες απολύσεις, ο αριθμός των εργαζόμενων στην εφημερίδα (δημοσιογράφοι και άλλο προσωπικό) μειώθηκε σε 660 έναντι 1.200 το 2001.